algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
24°

Manacor, rere les passes del valent Simó Ballester

Lo Tort Ballester els comanda, perquè era el més decidit. Aquest fragment de la Cançó de Son Coletes, del manacorí Guillem d'Efak resumeix, en part, la valentia de Simó Ballester, cap de la Revolta Forana mallorquina (1450-1453) i que morí executat l'any 1457. La torre dels Enagistes inaugura avui, a les 19.00 hores, l'exposicio titulada Simó Ballester, un manacorí en l'alçament forà, el comissari de la qual és l'historiador i expert en la temàtica Guillem Morro. La mostra estarà oberta fins al 15 de maig.

Material inèdit
Aquest acte pretén dignificar la figura del líder històric Simó Ballester, un personatge reconegut a Manacor i que ha donat nom a un col·legi públic de la ciutat. En l'exposició, Morro ha volgut posar en relleu, prop de 600 anys després, la revolta camperola més important de l'edat mitjana. Per això, a les parets de la torre dels Enagistes es combinen plafons informatius i divulgatius amb pintures del mateix Morro, atesa, també, la seva condició de professor de belles arts.

"L'espai expositiu està dividit en diferents blocs. Allò interessant és posar la gent en contacte amb els antecedents i les causes que provocaren la Revolta Forana, com ara l'elevat deute públic i els greuges entre estaments socials que desencadenaren aquest episodi històric", comenta Morro.

Aquest muntatge, però, a part d'altres papers històrics, inclou un text inèdit. Es tracta del document, extret com a notícia del Dietari de les turbacions de Catalunya, del Museu d'Història de Catalunya, sobre l'execució de Simó Ballester. I és que, com diu la cançó, A lo Tort Ballester el penjaren, escorxat de viu en viu, i escamparen els seus trossos pels entreforcs del camins. Ha arribat l'hora de deixondir la memòria.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per En la nostra memòria, que viva Simó Tort, que mo, fa mes de 10 anys
Igual que hi ha una llei de memòria històrica per a la guerra civil de 1936.1939 n'hi hauria d'haver una altra per a tantes vegades com els botxins de les classes dirigents han assassinat el nostre poble.

La revolta fou un d'aquests casos, i el botxí indubtablement el rei Alfons, que va enganar els mallorquins, qui els va prometre que tendria en compte les seves reivindicacions al temps que enviava mercenaris italians. Aquest personatge nefast, aquest assassí de mallorquins, justament no l'han esborrat de la memòria, sino que li dediquen un carrer a Ciutat.
Valoració:7menosmas
Per Lo Tort Ballester, fa mes de 10 anys
Mentrestant l'Ajuntament de Palma, per celebrar l'efemèride dedica un carrer important al rei Alfons el Magnànim, que de magnànim no va tenir res. I que fou el botxí de Simó Tort i de tants de mallorquins.

L'homenatge que haurien de retre a Simó Tort i als lluitadors per la llibertat és enterrar aquesta placa que en mala hora posaren.
Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris