cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
18°

Mà de metge per sonar

L'orgue de la parròquia de la SantaCreu de Palma s'aguanta gràcies a una bastida i el deteriorament ja n'està afectant la sonoritat

L'orgue de la parròquia de la Santa Creu de Palma representa la transició de l'orgueneria del segle XVII al XVIII i corre un greu perill d'emmudir. La cadira petita ja té una bastida que el subjecta a causa d'un visible desplaçament de l'orgue cap endavant. Aquest moviment, provocat per la manca de restauració i conservació de l'instrument, "n'afecta la sonoritat", apuntà el professor d'orgue del Conservatori Professional de Palma i organista oficial de la parròquia, Tomeu Mut.

A més de participar en les celebracions litúrgiques, la música de l'orgue es fa sentir a la Santa Creu tres dies a la setmana, quan els alumnes d'orgue del Conservatori hi fan classe. "Perquè aquest emblemàtic instrument continuï sonant així com toca, cal una restauració de 400.000 euros aproximadament", apuntà el pare Josep Jaume. "Hem demanat ajuda al Consell, que ens ha instat a fer una rifa; a Sa Nostra, que diu que fins d'aquí a tres anys no té doblers; i a la Diòcesi, que per ara no ens pot ajudar més", afegí. Per la reforma ja s'ha creat una comissió tècnica, i mitjançant concurs, s'ha escollit un projecte que proposa una reforma en quatre fases "que té en compte les característiques de la parròquia i que permetria que l'orgue no deixàs mai de sonar", apuntà Mut.

La veu ciutadana
A banda dels parroquians, l'Associació per la Rehabilitació dels Centres Antics (ARCA) es proclamà ahir, davant el deteriorat orgue, com "la veu del poble que lluita per conservar el nostre patrimoni", segons n'apuntà el president, Joan Pascual. "Allò que més ens molesta és la manca de sensibilitat de les institucions a les quals s'ha demanat ajuda. Cal tenir en compte que l'instrument està en perill de deixar de sonar", afegí.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris