nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
22°

La petjada mediterrània de Camus

Mallorca ret homenatge a Albert Camus amb un cicle de projeccions i conferències sobre el francomenorquí

116414

El cementeri de l'Alger, on hi ha moltes tombes amb noms illencs.

El cinquantè aniversari de la mort d'Albert Camus Sintes (1913-1960) ha servit per llevar la pols a les obres d'aquest mestre de la reflexió sobre la condició humana. Ara, un petit homenatge a l'assagista i filòsof gal·lomenorquí aterra a Mallorca amb flaires de la Mediterrània, uns indrets que marcaren la seva trajectòria. Així ho rememora el documental Amour de vivre, de Luis Ortas, que es presentarà en societat avui de capvespre al teatre Municipal de Palma (a les 20 hores). A través d'ell "val la pena crear mites que tinguin sentit, per treure'ns aquesta angoixa que tenim", apuntava ahir el director parafrasejant les paraules de l'escriptor.

La projeccció s'inclou dins el cicle de conferències Camus, mediterrani, que ha organitzat la Casa Museu Llorenç Villalonga per recordar "l'únic referent que tenim d'un balear que ha rebut un premi Nobel", afegí Ortas. El cicle desgranarà diferents facetes de Camus, des dels seus vincles amb les Illes Balears, quan visità Mallorca i Eivissa, que deixà plasmats en el primer text, El revés i el dret, fins al seu existencialisme en la literatura catalana o la càrrega social i política de tota l'obra. Un seguit d'actes que s'allargaran fins al 15 d'abril i que tindran per escenari la mateixa Casa Museu de Binissalem, la Misericòrdia i el teatre Municipal, amb les projeccions de La pesta (7 d'abril) i Calígula (8 d'abril).

Ara bé, la presentació d'Amour de vivre és sens dubte el plat fort de l'homenatge que permet recordar (o donar a conèixer) aquell fill de descendent de menorquins residents a l'Alger, com molts d'altres illencs que fugiren de la pobresa per trobar una terra d'acollida. "És recuperar la persona que lluità contínuament amb una afany més que coratjós", explicava ahir Ortas durant la presentació. Aquesta empenta el portà a sortir endavant de la pobresa o a conviure amb la tuberculosi. "La seva pàtria era la Mediterrània", conclou el director d'aquest documental, que començà a sorgir ara fa tres anys quan ningú no pensava en l'escriptor.

Cinc capítols centren la cinta amb "estructura camusiana" que va des dels seus orígens menorquins i la infantesa fins al viatge a Mallorca el 1935 descrit al seu primer relat, "que resumeix la seva filosofia", i "l'artesà de les paraules", explicà Ortas, acompanyat per la directora de les Cases Museu, Carme Castells, la qual apuntà la necessitat de "recordar i contribuir a difondre la figura de Camus". Tant ell com la seva companya, Simona Hié, s'enamoraren de la Mediterrània on "ton monde est à nostre mesure".

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris