algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín:

“La de Mallorca és la millor de les Palmes”

El periodista Pedro Prieto presentà ahir De Palma a Palma, una obra en català que recorre diferents ciutats arreu del món que nomen Palma

114740

Pedro Prieto.

Ferran Aguiló(M.À.Cañellas.)

Cinc mesos abans de jubilar-se oficialment, el periodista d'Ultima Hora Pedro Prieto treu del calaix un llibre que va escriure l'any 1993, De Palma a Palma. Cròniques d'un reporter a través del món (ed. Hiperdimensional). Aquesta obra és un recull d'anècdotes i vivències del periodista juntament amb el fotògraf Joan Torres en la travessia per trobar ciutats i pobles que nomin Palma. "Hi ha moltes més Palma que no ens pensam, però la de Mallorca és sens dubte la millor de totes", apuntava abans de l'acte. Prieto presentà ahir a la sala d'actes de la Misericòrdia aquesta obra de 275 pàgines amb escala a Palma de Montichiaro (Sicília), Palma Soriano (Cuba), Palma Camparia (Nàpols) i una Palma de Moçambic, entre moltes d'altres. La presentació fou a càrrec del president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Sebastià Serra; el seu company de viatge, Joan Torres; el director de dBalears i prologuista de l'obra, Miquel Serra, i el president del Grup Serra, Pere A. Serra que, en veure la gentada que omplia la Misericòrdia, no dubtà a assegurar que "la força de Pedro ha duit més gent avui que la que hi havia ahir vespre als Ciutat de Palma".

"Prieto té més amics que tots els altres junts", afegí. La vertadera vocació de reporter de Torres i de Prieto fou un dels altres aspectes que destacà l'editor, perquè "els periodistes neixen, no es fan". El llibre complementa Palma, ciudades y pueblos en el mundo i s'hi desgrana la tasca del reporter. "És un llibre perquè la gent pugui veure què hi ha rere els reportatges i com es fan", explicava. "És com una aventura, amb anècdotes i curiositats que visquérem Torres i jo", assenyalà. Fa quinze anys, sense mòbils ni connexió fàcil a internet, Torres i Prieto varen viure un seguit d'aventures que els marcaren per sempre a la recerca d'altres indrets amb el nom de Palma. "Tota la vida envejaré Torres, perquè a Moçambic va agafar la malària i això sempre ho tindrà entre els seus trofeus", bromejà el periodista.

També a Moçambic, els mallorquins foren retinguts als calabossos de l'aeroport i toparen amb una guerra civil que no sabien que existia. De camí cap a Veneçuela, des d'un restaurant de Mèxic, visqueren el cop d'Hugo Chaves i "haguérem d'anul·lar el viatge". Aquestes i moltes més són les curiositats que Prieto apuntà en el quadern de viatge i que ara presenta a De Palma a Palma, just desset anys després d'haver-lo escrit. A part de les anècdotes, l'obra recull les sensacions de l'autor, els moments de preparació del viatge, els trasllats entre països i els problemes que el periodista i el fotògraf afrontaren pel llarg periple. A l'acte no hi faltà un altre company seu de viatge, Jaume Santendreu, com tampoc l'escriptor Miquel Ferrà i Martorell; l'exbatlessa Catalina Cirer; el portaveu d'UM a Palma, Miquel Nadal, i el delegat de Defensa, Tòfol Sbert, entre molts d'altres. Prieto ha realitzat viatges arreu del món i, en tots, ha estat un portaveu de la seva terra: Mallorca. "Sempre duc una bandera mallorquina a la motxilla". De fet, "aquest llibre l'he escrit en català perquè no és just que, després de 59 anys a l'Illa, amb 4 fills mallorquins i tot i haver pujat Lluc a peu i baixat molts cops pel torrent de Pareis, encara hi ha qui em digui foraster".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris