algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

Bartomeu Fiol dóna la seva biblioteca a Cort

Un total de 1.359 volums es poden consultar des de mitjan desembre al centre Ramon Llull de Palma

La biblioteca Ramon Llull ha començat l'any amb 1.359 volums nous. Tots procedeixen del Fons Bartomeu Fiol i estan exposats al públic, encara que, per voluntat pròpia de l'escriptor, no poden sortir del centre. "Són llibres adreçats a estudiosos més que no pas a entretenir el lector de novel·les", manifestà ahir el col·laborador de dBalears.

Fou just en l'entrega dels premis Ciutat de Palma, ara farà un any, quan Fiol, que rebé el Camilo José Cela a la crítica literària, manifestà la voluntat d'entregar la seva biblioteca a l'Ajuntament. "Jo no tenc cap descendent lletraferit i no voldria que la meva biblioteca es disgregàs, tal com acabà passant amb altres d'importants com pot ser la de Rosselló-Pòrcel i la de Llorenç Moyà, que fins i tot es pogué trobar en un mercadet de Ciutat", digué Fiol. Així mateix, afegí que "la institució més propera al ciutadà és l'Ajuntament i és per això que els meus llibres vull que hi restin". L'única condició que posà Fiol és que la biblioteca es mantingués com una unitat. Tot i això, aquests 1.359 volums són només una petitíssima part de la col·lecció de Fiol. "En tenc més de 5.000 i el dia que jo falti voldria que estiguessin junts".

Poesia, filosofia, religió, política... la biblioteca Bartomeu Fiol recull un caramull de temàtiques, moltes de les quals d'estudiades pel propietari. "Per mi, els llibres són un instrument de feina i no un objecte de contemplació. Molts estan subratllats i plens de comentaris que jo he anat fent mentre els llegia per als meus articles de crítica literària posteriors", molts dels quals han aparegut a les pàgines d'aquest diari.

Més enllà de les notes manuscrites de Fiol, l'aplec inclou també moltes de les dedicatòries que li han dedicat personalment, com per exemple una bona col·lecció del campaner Damià Huguet. Espriu, Pessoa, Unamuno, Josep Maria Llompart, Miquel Àngel Riera i d'altres noms es troben en aquesta biblioteca ara donada als ciutadans.

Per fer espai

Fiol també reconegué que aquesta primera donació li ha permès "buidar prestatges" que continuarà omplint amb llibres de filosofia i poesia. "Els meus interessos no han canviat i sé que, malgrat tot, sempre continuaré essent un ignorant, ja que no pots llegir mai tot el que es publica", digué.

Amant de la poesia com és, té bones vibracions amb els joves, gràcies als quals considera que "la continuïtat de la poesia catalana està més que assegurada. La poesia és sempre una sorpresa", conclogué.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris