algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín:

13 colles de dimonis planten l'aTIÀfoc

Seguint la tradició dels darrers anys, en l'aTIÀfoc de Sant Sebastià no hi podia faltar la polèmica. Ara la disputa ha arribat des d'un grup de colles de dimonis, tretze en total, de Palma, la Part Forana, Eivissa i Menorca, que han decidit no participar en l'aTIÀfoc d'enguany, organitzat per Iguana Teatre. Les agrupacions consideren que en el nou muntatge els diables queden reduïts a "una simple figuració secundària" i perden així una de les essències de l'esdeveniment. "Era un dia en el qual dimonis de Mallorca, Menorca i Evissa ens reuníem a Ciutat per oferir un espectacle únic i irrepetible", diuen en un comunicat.

Les colles que no participaran en l'aTIÀfoc són les de Menorca, Eivissa, Binissalem, Campos, Consell, sa Pobla, Montuïri, Mancor de la Vall, Pollença, Sóller i les tres de Palma (de Son Gotleu, Son Sardina i Sant Jordi).

L'espectacle que Iguana Teatre ha preparat per aquest dia ha escurçat el recorregut i ara va des de la Feixina fins al parc de la Mar passant per l'avinguda de Gabriel Roca. "La figura dels dimonis es redueix només al correfoc. Ja no participam en l'espectacle final, com fèiem els altres dos anys", reconeixien des de la colla de dimonis de Son Sardina.

Des d'Iguana Teatre neguen que s'hagi llevat protagonisme a les colles, ja que creuen que el correfoc és el punt central de l'espectacle i que l'aTIÀfoc "ha de continuar essent la major concentració de dimonis de Mallorca independentment de quina sigui l'entitat organitzadora". Carles Molinet, del grup teatral, hi afegeix que tot això forma part de "la manipulació d'una persona que ha dividit les colles de diables en dos bàndols i això és una llàstima perquè només perjudica la festa".

De moment, però, les tretze colles que no assistiran a l'acte sí que participaran en un correfoc previ a les festes de Sant Antoni de sa Pobla, que tindrà lloc dia 9 de gener.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per garrett insurance, fa mes de 10 anys
Great post! I wish you could follow up to this topic!!!

Valoració:0menosmas
Per insurance underwriter, fa mes de 10 anys
Great post! You might want to follow up on this topic...

-Yours,
Beatrice
Valoració:0menosmas
Per alfreton insurance, fa mes de 10 anys
Great post! You may want to follow up on this topic!!

Valoració:1menosmas
Per cobra insurance coverage, fa mes de 10 anys
Katrina, ROFL?

Valoració:1menosmas
Per Romesco, fa mes de 11 anys
Al reves ja ha passat tantes vegades i a tantes bandes que seria llarguíssim enumerar-les, Iguana ja havia fet l'espectacle de foc de Sant Sebastià feia anys, i Sant Joan i a les festes de moltíssims d'ajuntaments durant molts d'anys, i mai els hem sentit dir ni mu quan li han adjudicat a un altre, per tant es fàcil d'imaginar que no haguessin montat aquest show ni ara ni mai.
Valoració:2menosmas
Per Joan, fa mes de 11 anys
Imaginau què hagués passat si el cas hagués estat al revés, es a dir: ATIARFOC ho gestiona Iguana i els hi lleven per donar-ho a un altra.
L'enrenou hagués estat gros.

Iguana després de 15 anys d'espectacle ho deixa. Però ara veu que torna haver-hi negoci i vol tornar-hi. Com sempre trepitajant qui calgui.
O no?
Valoració:-2menosmas
Per veronica gonzalez garea, fa mes de 11 anys
Som argentina, visc a Mallorca fa un poc més de dos anys, i vaig tenir el gran plaer de participar dins de l'organització de l'ATIÀRFOC a Palma les dues darreres edicions.
Tots els pobles del món defensen la seva cultura, i crec que des de l'empresa Foc i Espires ( cal aclarir que no pertany a aquesta empresa), que ha estat l'organitzadora; mai he vist ninguna intenció de protagonisme, ni actituds egòlatres; semprè ha estat per davant de tot mantenir viu el foc dels arrels culturals de les illes i fer-ne viure aquest esperit a sa gent de a peu, als carrers.
Ningú té tant de poder com per dir-les a totes ses colles de les illes això que han de fer.
En aquestes circunstàncies. l'única que perd és aquella que ha de ser defensada, LA CULTURA POPULAR DE LES ILLES.
Som forastera i aquesta gent m'ha fet sentir semprè una més, i per ells és que estim tant a Mallorca i ses seves arrels.
L'entusiasme i la passió que hi posen tots en els correfocs, molts sense rebre cap remuneració, és admirable.
Jo no sé res d'interessos creats, sols dic el que hi veig, que és semprè el mateix: molta de gent sense ánim de lucre que fa molta de feina (no reconeguda), des de el cap fins al darrer home, per donar-les un espectacle de qualitat, pràcticament sense mitjans econòmics, i convidar-vos a participar de l'alegria de gaudir d'aquestes festes.
Em sent una mallorquina més i em fa molta de pena veure quantes de mentides es diuen d'un home que defensa cada dia amb una passió envejable les seves idees de mantenir viva i a l'abast de tots, el que en definitiva és el que importa: La nostra cultura balear, feta amb gent de Balears i per la gent de Balears ( de la que gràcies a aquestes colles em sent part).
Força i endavant!!! Foc i Espires!!!
Semprè hi seré a la vostra disposició.
En qualsevol moment, tornarà el sentit comú als nostres polítics i estic bé segura de que hi farem molts de correfocs més!!
Altres podràn fer-ho millor, o pitjor, però ningú amb la mateixa passió que ho feu vosaltres!!
Em sent molt orgullosa de ser-hi amb vosaltres
Finalment, us demano perdó si he fet errors d'escriptura al català, ho he fet amb el mateix esforç amb el que fa feina aquesta gent.
M'agradaria molt que els comentaris estiguessin signats com el meu, amb nom i llinatge.
Si heu de dir-ne res, al manco no s'amagueu!!
De Miguel de Cervantes Saavedra "Don quijote de La Mancha": "Ladran Sancho, señal que cabalgamos"
Una abraçada molt forta a tots els que participen dels correfocs!!
Valoració:-1menosmas
Per ines garcia pou, fa mes de 11 anys
Polítics!! Penya dolenta!!
En aquests temps de crisis haurien de donar'ls els doblers a sa gent de les illes. És Sa Nostra Festa!!
Pensau amb el cap!! Aquesta festa la pagam nosaltres, el poble, que malgratment us vam triar!!
Valoració:2menosmas
Per revetler, fa mes de 11 anys
Si el correfoc que es feia anualment a Palma li poses nom: Atiar foc i fas que l'organitzi una empresa, és en aquest punt que atemptes contra la cultura popular. La cultura popular, per dir-ho d'alguna manera, s'organitza tota sola.
Hi ha colles que tot i no acabar d'estar-hi d'acord, accepten que l'organitzi una empresa i hi assisteixen.
Ara, tot aquest trui de que si és un robo, si sa idea era nostra, que sa cultura popular, etc.... no es poden utilitzar, pens en una mateixa frase o argument.
Les mateixes condicions que posa a les colles Foc i espires son les mateixes que posa Iguana Teatre, tret del pressupost que és sorprenentment baix.
Un vint per cent manco de pressupost per atendre a un cinquanta per cent manco de colles dona a entendre que el pressupost que s'havia de destinar a les colles s'ha destinat a altres elements fent que la festa es faci voltant altres elements que no son els dimonis i això paradoxalment ho ha provocat la manca de dimonis.

Les colles que participarem l'any passat i que participarem enguany no hem conegut cap canvi en la implicació dels dimonis ni la importancia que se li dona als mateixos tret de la tele.
El 2009 s'ha creat la Federació de Dimonis que pens que hauria de tenir un paper essencial en l'organització d'aquest esdeveniment.
Valoració:0menosmas
Per Dimoni de la Sombra, fa mes de 11 anys
Bona nit a tots, jo som dimoni, hi estic ficat dins el merder. vull comentar un parell de cosas.
1. les colles que no venen han estat presionades, ho se perque tenc molt bons amics dins elles i mo han dit en privat.
2. El senyos To.Co. ens va cridar per telefon i en va demanar si hi anavem, al dirli que si ens va penjar directament.
3. el recorregut es mes curt?, pot esser pero aquest pic no anam correguent amb un inutil cridant correu correu que sortiu a sa tele. o sigui que el resultat es menys cansat per el dimoni i mes temps per cremar. Vos vull dir que atiar2010 te 30min per colla per cremar en un recorregut de 10min. i no com al atiar 09/08 que el tenirem de 14 min. recordar que el 09/08 va ever molta de estona sense foc, degut a les presses de la organitzacio.
4 de participacio final 08/09, varem encendre una antorxa i cridar FOC!! si aixo es participar, ja me direu.

LA veriso de la iguan teatre esta en www.dimonisalloure.com

5 recordarvos que iguan va esser de las primeras en introduir els correfocs.

Foc i Fum Nins.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris