cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

3 minuts i 17 segons amb Saramago

L'escriptor portuguès va saludar ahir per via telefònica els assistents a les Converses de Formentor, que quedaren sense la seva visita per motius de salut

111016

Alguns dels participants en la segona edició de les Converses Literàries de Formentor.

Carles Domènec

Mil dos-cents quilòmetres de distància i un delicat estat de salut no van impedir a José Saramago ser present ahir en les recuperades Converses Literàries de Formentor. El premi Nobel, que hi va cancel·lar la participació a darrera hora per problemes gripals, es va dirigir als assistents a través d'una trucada telefònica (amplificada pel sistema de megafonia) per prometre'ls que "l'any que ve serè amb vostès". Saramago, que sols va ser al telèfon 3 minuts i 17 segons, es declarà "emocionat" en escoltar els aplaudiments que li van dedicar, els més calorosos que es van sentir en tres dies de Converses. Prèviament s'havia llegit un text de l'autor portuguès en què defensava el dret de dissentir, "un dels dos que falten a la Declaració dels Drets Humans", al costat del "dret de l'heretgia. Parlem clar i ens entendrem tots", deia el text, que posava de manifest la "funció social" dels literats i instava a recuperar "l'esperit lliure" de les Converses originals, estrenades el 1959.

A la contra

Precisament Literatura i dissidència era el títol de la conferència en què havia de participar Saramago i durant la qual l'escriptor Juan Goytisolo va afirmar que una de les constants a la seva pròpia obra ha estat "la recerca de la riquesa espanyola en tot allò que ha estat arraconat perquè no es correspon a la imatge icònica del nacionalcatalicisme". El filòleg Perfecto Cuadrado va sintetitzar que "dissidència i literatura sempre van unides, i només s'entén la vida en un sentit creatiu en permanent dissentiment".

Ambdós van lloar la "nova i rupturista" aportació de Saramago a la literatura i el seu "enriquiment de la cultura portuguesa". "Sense risc no hi ha il·luminació, i sense il·luminació no hi ha literatura", va subratllar el poeta Jaume C. Pons Alorda, en una de les múltiples intervencions per part del públic. En la primera conferència del dia, Miquel Dalmau, Guillem Frontera, José Carlos Llop i Carme Riera van parlar sobre Història, memòria i invenció.
El director general de Cultura del Govern, Pere Joan Martorell, va subratllar que les jornades han servit per facilitar l'"intercanvi de direccions, llibres i projectes".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Vassili, fa mes de 11 anys
L'any que ve, si volen "conversaciones", que se les paguin amb els seus diners. No amb els meus, colla de pijhos espanyols.
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris