nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

“Les obres d'art estan fetes perquè el públic les conegui”

La directora de la Fundació Picasso-Casa Natal, Lourdes Moreno, destacà ahir a Palma el valor de les ceràmiques de la Col·lecció Serra cedides al centre de Màlaga

La directora de la Fundació Picasso-Casa Natal, Lourdes Moreno, ultimava ahir a Palma els darrers serrells de l'exposició La colección Serra, amb la qual obrirà l'Octubre picassià el proper dia 14. La mostra comprendrà vint-i-cinc ceràmiques de l'artista malagueny que, fins al passat agost, eren arraconades al Museu d'Es Baluard sense que s'haguessin exposat mai. A partir d'ara, aquestes peces es podran veure a Màlaga.

D'on sorgeix la idea de fer una exposició amb aquestes ceràmiques?
Sabíem que aquestes peces no estaven exposades a Palma i demanàrem a Pere A. Serra si les podríem mostrar al nostre centre, ja que representen una part important de la producció de Picasso. Serra tot d'una hi va estar d'acord, sense demanar-nos res. N'estam molt satisfets. Com és lògic, qualsevol col·leccionista vol que les obres siguin accessibles, mostrar-les i fer-ne partícips el públic.

No és el primer pic que hi ha una col·laboració entre el centre malagueny i la Col·lecció d'Art Serra?
Quan el 1998 reinauguràrem el centre Pere A. Serra, ja ens cedí trenta obres de Pablo Picasso per a l'exposició inaugural, que va ser presidida pels reis. A partir de llavors, s'inicià un contacte que hem mantingut. Val a dir també que ha estat gràcies a la sensibilitat del batle de Màlaga, Francisco de la Torre, que s'ha duit a terme aquesta mostra. Sembla com si ara tancàssim aquell cicle inicat fa onze anys amb el col·leccionista.

Què destacaríeu d'aquesta col·lecció de ceràmiques?
Pablo Picasso revolucionà la tècnica tradicional i ho va fer de manera propera al gran públic. Aquesta col·lecció destaca per la seva mediterraneïtat i per la diversitat de temes que s'hi presenten: rostres femenins, màscares, tauromàquia, mussols, etc. És doncs una mostra representativa de la seva producció artística.

Què en pensau vós, com a responsable d'un centre artístic, que aquestes peces estiguessin arraconades dins uns magatzem?
Les obres d'art estan fetes perquè el públic les conegui, aquesta és una de les principals funcions d'un museu. El mateix Picasso ho volia així. Si no es mostren, no té sentit. A més, un centre com Es Baluard hauria d'haver fet una programació alternativa i haver tingut en compte la sensibilitat del col·leccionista que les ha cedides.

Per què La colección Serra com a títol?
La col·lecció i la figura del seu col·leccionista tenen suficient pes que només amb el seu nom ja dóna entitat a la mostra.

Després d'anys de silenci, ara tornen a veure la llum

Vint-i-cinc ceràmiques de Pablo Picasso, pertanyents a la Col·lecció d'Art Serra, formen la mostra amb la qual la Casa Natal Picasso celebrarà el 128è aniversari del naixement de l'artista malagueny. D'aquestes, vint obres no s'havien pogut veure fins ara a Palma, malgrat estar impassiblement arraconades dins els magatzems del Museu Es Baluard.

Fou el passat 17 d'agost quan la Col·lecció Art Serra anuncià la retirada de 73 peces del centre museístic ciutadà, entre les quals figuren les ceràmiques picassianes que ara s'exposaran a la ciutat andalusa.

Entre aquestes, hi ha peces com Quatre profils enlacés, Tête de chévre de profil, Losange au masque, Cavalier et cheval, Visage à la barbiche, Masque, Ouseau n. 86 i Visage dans étoile, totes realitzades per Picasso entre el 1947 i el 1968. El conjunt que es podrà veure a la Casa Natal a partir del 14 d'octubre es completarà amb cinc obres més, que d'ençà del mes d'agost són a la ciutat.

L'exposició La colección Serra serà l'encarregada d'obrir el cicle l'Octubre picassià, que es completarà amb una mostra d'Óscar Domínguez titulada Fuego de estrellas. La directora del centre malagueny avançà ahir a Palma que també es duran a terem diverses activitats educatives envers la producció ceràmica de Picasso, que, "segons les enquestes que realitzam al centre, són les peces que més agraden el públic".•

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris