algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Les aturades artístiques

Una trentena de galeries obriren ahir les seves portes al públic fins a mitjanit en la XIII edició de la Nit de l'Art que transcorregué sense la tradicional gentada d'anys anteriors

Poden passar els anys i afectar la crisi, però l'oferta de la Nit de l'Art està al marge del temps i de la cojuntura econòmica. Enguany, més de trenta galeries han participat oficialment i extraoficialment en aquesta vetlada artística. Estils, tècniques, formes i materials d'allò més variat es van poder veure ahir repartits pels carrers del centre de Ciutat. Els espais es podien agrupar en tres grans focus. Per una banda, les galeries de la zona del carrer de la Concepció. Els mestres mallorquins vestien la Galeria Joan Oliver ‘Maneu', que obrí les portes a aquesta nit artística a les 19.00 hores amb una copa de cava per als visitants. El recinte era vestit per una desena de peces de Juli Ramis. El Nou Espai ‘Maneu' inaugurà per a l'ocasió una mostra amb llenços de Bauçà, Fuster i Cittadini, entre d'altres.

La cruïlla entre els carrers Concepció i Montcades, amb la ‘Maneu', el Centre de Cultura Sa Nostra i el restaurant Sa Font, que acollí una mostra de fotografies de Miquel Àngel Llabrés i Xavi Ferriol, fou un dels punts de reunió i aturada de molts dels visitants. El jove artista Juan José Cano aprofità un espai entre aquests carrers per donar a conèixer la seva petita instal·lació escatologicogastronòmica amb la qual cridà l'atenció dels vianants. Per aquesta mateixa zona, la galeria Fran Reus atreia els curiosos i amants de l'art amb la col·lecció Velázquez de Pascual de Cabo. La zona de Can Verí era un altre dels focus de visita. El degoteig de gent hi fou constant i de tant en tant es formava algun embós a les estretes vies. L'espai Joan Guaita Art allotjava les darreres peces de l'artista grega Euphrosyne Doxiadis, que estava "molt satisfeta de formar part d'aquesta festa". "És la primera vegada que expòs a Mallorca i fer-ho dins el marc de la Nit de l'Art és un honor. De fet, proposaré que a Atenes es dugui a terme una iniciativa d'aquest tipus", afegí la pintora davant dels seus quadres del deu Hypnos.

Al mateix carrer Can Verí, els vianants gaudien de les obres d'art exposades al CCC Pelaires i a la galeria La Caja Blanca. "Almagul Menlibayeva presenta una videoinstal·lació titulada Kissing Totems, que parla d'un projecte d'indústria petroliera al Caucas, entre altres temes", assenyalà la galerista de La Caja Blanca, Eva Shakoury. Amb motiu de la visita a la Nit de l'Art d'un grup de crítics i professionals londinencs convidats per l'Institut Ramon llull, Shakoury destinà una part de la galeria a mostrar una selecció de "projectes il·lustratius del nostre treball", afegí.
Pedro Txillida, acompanyat per la seva dona, Idoia, i el fill Iñaki, explicava les seves obres a aquells qui s'aproparen a la galeria Vanrell, que foren molts. "Trob que l'artista empra materials molt diversos i aconsegueix unes formes molt ben definides", apuntà Elisabeth Arribas, qui acudí a l'espai amb els seus fills Marc, Pau i Gloria. "És una oportunitat magnífica perquè els menuts s'apropin a l'art", manifestà la palmesana.

Una de les galeries que participà en la cita, però fora de programa, fou la de Carlos Roldós. Aquest espai artístic inaugurà la mostra fotogràfica de Joan Gabriel Valls Palmer titulada Mundos paralelos, que estarà oberta fins al 15 de novembre. El tercer focus artístic començava a creuar el passeig del Born. Els carrers Can Sales i Sant Feliu eren una anada i vinguda de vianants que es passejaven de galeria a galeria. La Kewenig delectà els visitants amb les Icones, de Nina Hoffmann, i la Galeria Joanna Kunstmann mostrà els Paisatges, d'Stefan Gnad. Així mateix, els paisatges foren el nucli principal d'interès en l'obra de Cris Pink, que exposa fins octubre a l'espai Carcorart.
El solleric Pep Guerrero donà a conèixer per primer cop ahir les seves joies a la galeria Ferran Cano.

L'exposició, que estarà oberta fins al 30 d'octubre inclou, a més, les peces que l'artista ha realitzat en els darrers sis mesos amb instal·lacions incorporades. "Ha vingut molta gent i a tothom li ha agradat molt el que Guerrero ha fet amb el nostre espai, l'ha transformat per a aquesta mostra", indicà el galerista Ferran Cano. Gero Martínez, de la Maior Palma, rebia els visitants al seu espai i presentava a tothom l'artista Victoria Encinas, que inaugura una mostra formada per una quinzena de peces "minimalistes de recursos plàstics duites a la màxima intensitat cromàtica", assegurà l'artista. Pel que fa al museu d'Es Baluard, ahir participà en aquesta fira amb una mirada particular a la seva col·lecció. Sota el títol Paisatges creuats, el centre féu dialogar les obres d'una manera peculiar. Per la seva banda, Aba Art Contemporani obrí les portes amb Yeting Chung i Michelle Yu, dues artistes que mai fins ara no havien exposat a l'Estat i que quedaren "sorpreses" del poder de convocatòria de la Nit de l'Art.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris