algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:

Vetlada artística sense grans empentes

El temps donà treva i deixà que es celebràs la Nit de l'Art sense paraigües ni grans aglomeracions de públic. Els ciutadans passejaren per les galeries però hi hagué menys art al carrer

38942

El temps donà treva i deixa que es celebràs la Nit de l'Art.

Ferran Aguiló(M.À.Cañellas)

Contra tot pronòstic el mal temps donà treva per celebrar la Nit de l'Art sense paraigües, encara que també sense grans aglomeracions. La tretzena edició de la vetlada plàstica tingué lloc ahir sense empentes, amb molt bon ambient i menys activitats pel carrer. El resultat fou bastant agraït, ja que els ciutadans pogueren passejar per Palma a l'ampla i veure-hi les diferents propostes de les galeries i els centres expositius. La contra, la poca animació festiva a l'aire lliure. L'art emergent i el de la Part Forana fou l'encarregat de donar el sus a la vetlada. Era la proposta que, com cada any, es realitza a la capella de la Misericòrdia i que enguany transcorregué xalesta gràcies a la música dels Wonderbrass. Era el primer encontre plàstic de la jornada i els ciutadans anaven repassant les propostes amb molta atenció. Després arribà el torn a l'Espai Ramon Llull, la proposta del Govern per a aquesta Nit de l'Art sota el títol de Praxis MMIX i en la qual conflueixen desset propostes joves.

Ara bé, el tret oficiós de sortida el donà el Casal Solleric amb quatre propostes ben dispars que enguany quedaren sense brindis oficial d'inauguració. Amparo Sard amb Impasse, que ocupava la planta noble, les historietes de Big John Buscema omplien l'entresòl, mentre que a la planta baixa es podien contemplar els retrats del malinès Malick Sidibé, que sorprengueren més d'un dels nostres polítics. La proposta més transgressora (a l'Espai Quatre) arribà de la mà d'Esther Ferrer. Com sempre, el Solleric i els seus canapès atragueren un nombrós públic que, així, anava recorrent les diferents estances del casal. Els primers, però, foren l'àmplia representació política que no es volgué perdre la cita. Encapçalats per la batlessa Aina Calvo i Nanda Ramon, els consellers Miquel Nadal i Joana Barceló escoltaren atents les explicacions dels artistes i comissaris en presència de la presidenta del Consell, Francina Armengol; els consellers insulars Joana Lluïsa Mascaró i Joan Lladó; el delegat del Govern, Ramon Socias, i una àmplia representació de la corporació municipal.

Encara que la visita més esperada de la nit (pel que fa a la política) no arribà fins a les nou del vespre, quan comparegué al Solleric el nou conseller d'Educació i Cultura, Bartomeu Llinàs. Era la seva estrena en societat i tenia la intenció era "veure-ho tot". Sobre la primera impressió pel que fa a les mostres, assegurà que "tot allò que romp, m'agrada", un precepte que també augurà dur a terme en la seva gestió al capdavant de la Conselleria: "Per fer el mateix que es feia sempre hi som a temps. Trencar és el que dóna vida", sentencià.
Aquests fou sols el preludi d'una nit que s'augurava llarga i en la qual els vertaders protagonistes són les galeries i els artistes que hi participen. Una vegada més, les propostes pictòriques estricto sensu foren més escasses i sí que tornaren a triomfar les instal·lacions i videoinstal·lacions repartides pels diferents centres. Tot això, davant la galeria Joan Oliver Maneu, que enguany proposava la pintura de Juli Ramis, era plena de gom a gom cap a les deu del vespre, igual que la Vanrell i l'Aba.

Pels carrers es visqué ambient de festa, però no excessiu. Entre el brogir de les anades i vingudes dels ciutadans (molts d'ells amb el mapa a les mans) no s'apreciaven les aglomeracions d'altres anys. Els carrers més concorreguts, sobretot pels jovent, foren els de Sant Feliu, Santa Creu, Concepció i Can Salas. A això, cal afegir-hi que ahir era dijous i els comerços eren oberts fins a mitjanit dins la campanya que manté Turisme i Comerç. Tot i això, no es notà substancialment la diferència de públic, encara que sí es pogueren veure més estrangers del que sol ser habitual. Passejant per Palma hi havia artistes com Joan Bennàssar, el fotògraf Joan Ramon Bonet, el dibuixant Pere Joan i la crítica Gudi Moragues, el president del Mallorca, Tomeu Vidal, entre d'altres. Qui sí rodà de valent fou l'oposició, el nou president del PP, José Ramón Bauzá, acompanyat per Francesc Fiol, Carme Feliu i Rafa Duran, es deixaren veure per gairebé totes les galeries. Una nit ben carregada de propostes en la qual l'art, tot i que només sigui una vegada a l'any, n'és el protagonista.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris