cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
17°

Commoció al món cultural

Si la literatura catalana hagués tingut un Estat al darrere, ja faria temps que Porcel hauria guanyat el premi Nobel de Literatura”

38114

La literatura i el periodisme foren les seves dues passions.

02-07-2009JOAN TORRES

Miquel Bezares
El subpresident de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana es mostrà "consternat" en rebre la notícia de la mort de Porcel, "perquè en aquest cas els tòpics de la gran pèrdua tenen rigor, ja que és més que evident que se n'ha anat un dels grans de la literatura catalana".

Jordi Pujol
L'expresident de la Generalitat destacà els "molts serveis" que Porcel va prestar a Catalunya. Pujol també destacà l'impuls que donà a l'Institut d'Estudis Mediterranis i considerà un servei a Catalunya la seva aportació purament literària: "A banda de ser el millor prosista que hem tingut en català, a més de Josep Pla, ha plantejat temes, qüestions, amb un estil incisiu i un punt d'agressivitat".

Ponç Pons
L'escriptor menorquí, que compartí un sopar amb Porcel el maig passat, "en el qual em parlà de la novel·la que estava escrivint, fent gala de la seva vitalitat i ganes de viure", destacà aquesta pèrdua com a "profunda en els àmbits humà i literari". "La literatura catalana perd un dels narradors de raça, un dels millors de totes les èpoques", afegí Pons.

Josep Lluís Carod-Rovira
Molt contundent es mostrà el vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, en afirmar ahir que si la literatura catalana hagués tingut un Estat al darrere, "ja faria temps que Porcel seria Nobel de literatura".

Isabel Alemany
Ambaixador de la seva terra arreu, Porcel, fill il·lustre d'Andratx, "serà recordat en aquest municipi com un gran home, per sobre de tot", indicà la batlessa, Isabel Alemany, alhora que recordà que "a través de les seves obres ha fet que Andratx sigui un punt en un mapa amb transcendència internacional".

Rafel Crespí
El literat definí Porcel com "l'escriptor amb més projecció del segle XX al costat de Villalonga" i es mostrà "impotent davant les malalties terminals que t'anuncien la mort".

Bàrbara Galmés
Com a consellera d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, i en nom d'aquesta institució, Bàrbara Galmés assegurà que la de Porcel "ha estat la figura més rellevant, amb més projecció i bagatge de les nostres illes, avalada per una bibliografia extensa que li ha permès conrear tot tipus de gèneres".

Josep Maria Castellet
L'exeditor, crític literari i escriptor evocà ahir Baltasar Porcel per "la veu pròpia de la seva obra, que és el que distingeix un escriptor".

Grup 62
El grup editorial en el qual Baltasar Porcel havia publicat la major part de la seva obra narrativa i d'assaig féu públic ahir el reconeixement de la seva obra literària i ressaltà la importància de Porcel en el projecte empresarial de la companyia, en la qual era membre del consell editorial.

José Manuel Lara
El president del Grupo Planeta lamentà la mort de Porcel, que, a més de gran amic personal, definí com "un dels grans escriptors catalans dels darrers anys, amb demostrada habilitat per narrar històries, i un bon periodista amb esperit crític, en ocasions inconformista davant la realitat".

Sebastià Serra
El president de l'Institut d'Estudis Baleàrics s'estimà més recordar l'autor desaparegut ahir "com a literat, fantasiós i vitalista per sobre de tot". Serra destacà "la mediterraneïtat" de Porcel.

Joana Lluïsa Mascaró
La consellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca definí ahir la mort de l'escriptor andritxol com "un cop fort que ha provocat la pèrdua d'un puntal de la literatura catalana i universal". Mascaró es mostrà commocionada en recordar les paraules que Porcel deia en les seves darreres compareixences: "De moment, he aconseguit guanyar la batalla a la meva malaltia".

Bartomeu Fiol
L'escriptor definí la pèrdua d'ahir com "la mort d'un amic que m'ha ajudat molt. Ara és un moment molt dur i trist per als qui estimam la literatura catalana".

Antònia Vicens
L'escriptora, que coneixia Porcel des que començà a escriure, el definí com qualcú que "vivia per la literatura, i ho dic com un afalac". "És una gran pèrdua perquè Porcel era jove i encara podia haver escrit molt", afegí Vicens.

Nanda Ramon
La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Palma destacà que la mort de Porcel "és una pèrdua per a la literatura catalana, ja que l'escriptor comptava amb una extensa i dilatada obra". "Era un personatge literari que va aconseguir una important rellevància mediàtica i un gran protagonisme social", afegí.

Josep Maria Espinàs
L'escriptor català Josep Maria Espinàs lamentà la mort del literat i periodista mallorquí, que qualificà de "novel·lista de qualitat". "Com a novel·lista, aconsegueix el contacte directe amb la cultura mallorquina per crear una novel·lística amb un caràcter propi", afegí.

Xavier Folch
L'editor català i exdirector de l'Institut Ramon Llull (IRL) qualificà d'"irrepetible" la figura de l'escriptor andritxol. Folch afegí que les novel·les escrites per Porcel sobre el món balear eren "les més importants en català des de la mort de Mercè Rodoreda".

Sebastià Alzamora
L'escriptor, amic personal de Porcel, "molt afectat" en rebre la tràgica notícia, qualificà de "pèrdua majúscula" la mort d'un Porcel que "ens va ensenyar que el complex d'inferioritat que existeix en la cultura catalana és absurd". "Porcel demostrà que un escriptor en llengua catalana pot homologar-se a qualsevol altre d'internacional", declarà.

Joan Arrom
En nom del Teatre Principal de Palma i en el seu propi, el director d'aquest espai escènic recordà la vessant teatral de Porcel. "No hem d'oblidar que l'andritxol va començar escrivint teatre". "Personalment, m'agradaria destacar l'obra Els condemnats, de 1959, un muntatge existencialista que fou una petita revolució dins el món teatral de l'època", manifestà.

José Montilla
El president de la Generalitat destacà el desaparegut escriptor com la "figura més sòlida de les lletres catalanes avui dia" i, malgrat que assenyalà que la seva mort era esperada, "no per això és menys dolorosa".

Emili Rosales
L'editor de les obres de Baltasar Porcel en castellà lamentà ahir la mort de qui considerà "un autèntic gegant de la cultura catalana i europea". "Per a mi s'ha mort un amic", declarà Rosales, que va reconèixer que "serà difícil igualar una figura literària i periodística com la de Porcel".

Artur Mas
El president de Convergència i Unió lamentà ahir que "no s'ha fet suficient justícia" a la figura de l'escriptor Baltasar Porcel, el qual qualificà com "un amic, home brillantíssim i un dels grans escriptors que ha tingut Catalunya". "Va ser una persona clarament compromesa amb el país", assegurà Mas en lamentar "de cor" la mort de l'andritxol.

Hilari de Cara
L'escriptor mallorquí recordà com va conèixer Porcel, "mentre jo treballava a Washington". En l'àmbit literari, Baltasar Porcel "era un escriptor de raça, amb força, que em recordava Baroja", afegí de Cara.

Guillem Frontera
L'escripror i periodista assegurà que Baltasar Porcel "fou molt important per a la nostra generació, perquè vàrem veure en ell un model de professional de l'escripura que, en aquells temps, era impensable".

Antoni Planas
El biògraf de Porcel, que el coneixia bé, el definí com un escriptor "fidel als seus principis, a allò que pensava: mai no es va deixar endur i sempre deia allò que creia. A més, era molt feiner. La persona més feinera que he vist mai. Ho assimilava tot com a material literari".

Antoni Vidal-Ferrando
L'escriptor definí Porcel com "un mestre digne d'imitar". A més, no dubtà a definir l'andritxol com "un dels millors escriptors que ha donat aquest país". Així, Vidal-Ferrando destacà que "aquesta pèrdua no és només un fenomen literari, sinó també cultural".

Bernat Joan
L'escriptor pitiús, que Porcel enomenava "S'ervissenc", va tenir un record ahir per a "un novel·lista extraordinari que ha estat un element clau en la revifalla literària i cultural al conjunt dels Països Catalans", explicà l'eivissenc.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per fogater, fa mes de 10 anys
De veres és subpresident?
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris