algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
16°

«Per fer un llibre bo, has de llegir molts llibres bons i intenar assemblar-t'hi»

Melcior Comes presenta «La batalla de Walter Stamm», premi Josep Pla de novel·la

Diumenge horabaixa és sempre un bon moment per dedicar a les pàgines d'un llibre. I és potser per això que el pati de la misericòrdia, on se celebra la Setmana del Llibre en Català, oferia ahir un aspecte immillorable, ple de gent que dedicava el capvespre a fullejar els més de 25.000 títols que acull la fira. Entre ells, no hi faltà el jove escriptor Melcior Comes, recent guardonat amb el premi Josep Pla i que ahir presentà precisament l'obra guanyadora, La batalla de Walter Stamm. «Per fer un llibre bo, has de llegir molts llibres bons i intentar assemblar-t'hi», declarà l'escriptor que aprofità per esmentar alguns títols que l'han influït en aquesta novel·la, entre els quals hi ha Les Benignes, de Jonathan Littell; Tempesta d'acer, d'Ernst Jünger; el violí d'Auschwitz, de Maria Àngels Anglada; o K.L Reich, de Joaquim Amat Piniella, entre molts d'altres. Unes influències que han servit a Comes com a documentació en la primera novel·la on deixa de banda el seu cercle més immediat (Mallorca i l'entrada a la maduresa d'un jove adolescent com a tema principal de les tres anteriors novel·les) per endinsar-se a una història basada en l'holocaust i els conflictes bèl·lics. «És la voluntat de tancar un cicle, és radicalment distint a allò que havia fet fins ara i us toca, a vosaltres, dir si me n'he ensortit o no», declarà Comes.

Tanmateix, darrere la història del protagonista, Walter Stamm, Comes ha volgut fer amb aquest llibre una crida a no baixar la guàrdia davant els conflictes bèl·lics d'avui dia. «Pot semblar que els camps d'extermini siguin cosa del passat, però continuen existint, tenen diferents noms i diferents tècniques, però encara hi són», declarà Comes, que afegí, «la novel·la vol fer veure a la gent que tot això encara és vigent».

Melcior Comes volgué aprofitar la presentació del darrer llibre per llevar importància al recent premi Josep Pla de novel·la. Per Comes, «actualment els premis són només un mecanisme que tenim els autors per publicar llibres». Més enllà del Pla, Comes també ha rebut el Ciutat de Palma 2007 per El llibre dels plaers immensos; el premi Documenta 2004 per L'estupor que us espera i el premi Ciutat d'Elx 2003 per L'aire i el món.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris