nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
19°

Els reis inauguren Arco, que continua escoltant les crítiques del sector balear

Armengol, Galmés i Mascaró visitaren ahir les galeries illenques i avui ho farà Antich

58222

La comitiva s'interessà molt per l'escultura de Guillem Nadal. Fotos: JOAN TORRES.

Els reis i el ministre de Cultura brasiler, Giberto Gil, inauguraren ahir una edició d'Arco en la qual, a l'enrenou general per la retallada de galeries espanyoles, s'hi ha sumat la tensió que regna en les mallorquines. Les crítiques dels galeristes illencs pel que consideren una falta de suport institucional i el tancament d'Art Cologne Palma no feren res més que encendre la metxa. Francina Armengol, Joana Lluïsa Mascaró i Bàrbara Galmés hagueren d'escoltar les seves queixes en uns moments delicats per a la presència balear a la fira que, amb els canvis introduïts per la nova direcció, s'ha vist minvada gairebé a la meitat, quatre espais. I, encara que van reaccionar tard, les tres polítiques, al costat del director general Pere Joan Martorell, van ser a Pelaires per saludar els reis d'Espanya.

Galmés, que en principi tenia pensat volar avui a Madrid amb Francesc Antich, hi féu un viatge llampec ahir al matí per calmar els ànims. De Cort, també hi aniran avui. La consellera del Govern digué que durant el 2008 pensaria a reprendre la presència institucional a Arco, com fan altres comunitats i també com ho feia l'Executiu del PP, que organitzava un còctel.

Ferran Cano, Xavier Fiol, Juan Antonio Horrach i Pep i Federic Pinya, que han passat el filtre del comitè de selecció d'Arco i han vist que els seus companys en quedaven fora, pensen que si la direcció d'Ifema veu que l'art contemporani balear té el suport dels seus dirigents polítics, les Illes podran defensar millor la seva posició en aquest esdeveniment internacional. També ho sap el PP, i així ho deia despús-ahir l'exconseller Francesc Fiol: «Balears es fa així més forta davant de l'organització, sobretot enguany, que ha baixat tant el nombre de galeries».

Després de dues jornades de bones vendes, Xavier Fiol es mostrà convençut del mateix: «Si Ifema veu un suport clar de les nostres institucions cap a l'art contemporani i les galeries, veuran una posició forta dels nostres artistes».

La visita dels Reis a Arco tornà a dur alegria a Mallorca. Joan Carles i Sofia s'entusiasmaren amb l'escultura de Guillem Nadal. La reina en tocava les branques de bronze, que semblen de fusta, i s'interessava pel procés creatiu, mentre que el rei cercava Nadal entre els mallorquins que eren a Pelaires, entre ells Baltasar Porcel.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris