cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 17°
17°

Santa Margalida recordarà el rei Jaume I i la Mallorca del seu temps

Deu conferències presentaran la figura del monarca i la conquesta

M.M.RAYÓ. Palma.

Cada vegada són més les entitats que se sumen a la celebració per commemorar els vuit-centè aniversari del naixement de Jaume I. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Santa Margalida i l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de les Illes Balears (UIB) organitzen un curs que, sota el títol Jaume I i la Mallorca del seu temps, donarà a conéixer tant la vida del monarca com els canvis que suposà la conquesta de Mallorca.

El curs, celebrat en el marc de la V edició de Coneix Santa Margalida, coneix Mallorca, inclourà un total de nou conferències amb ponents d'arreu dels Països Catalans. La primera, dia 1 d'abril, la durà a terme el catedràtic Antoni Furió, autor de la biografia Jaume I. Entre la història i la llegenda, títol que també porta la seva ponència.

Ja el 8 d'abril, el catedràtic Pau Cateura llegirà La conquesta de Jaume I i la fundació del Regne de Mallorca, mentre que el doctor Guillem Rosselló Bordoy se centrarà, el 15 d'abril, en La visió dels vençuts en la conquesta de Mallorca. El dies 22 i 29 d'abril, els professors Ricard Soto i Antoni Mas realitzaran les conferències El destí dels vençuts (els musulmans de Mayurqa) i Origen i condició social dels nou pobladors de Mallorca després de la conquesta de Jaume I, respectivament.

Ja dins el mes de maig, Gabriel Ensenyat aportarà dia 6 la seva visió sobre La societat mallorquina després de la conquesta de Jaume I. Canvis culturals a una societat de tres religions, i Maria Barceló Crespí, dia 13 de maig, llegirà la ponència La ciutat de Mallorca que va conèixer Jaume I. El 17 de maig es durà a terme una excursió per Palma, que el professor Gabriel Ensenyat guiarà seguint La Ruta de la conquesta de Jaume I.

El dimarts 20 de maig, el professor Jaume Sastre parlarà sobre La Seu de Mallorca: una obra impulsada per Jaume I, seguit de l'historiador Tomàs Vibot que, dia 27 de maig, clourà el cicle amb la conferència La petja llegendària del rei en Jaume a Mallorca.

El batle de Santa Margalida, Martí Àngel Torres, i la regidora de Cultura, Maria Rosa Pastor, destacaren ahir «l'esforç que ha suposat l'organització del curs» i agraïren «el suport de l'Institut de les Ciències de l'Educació de la UIB i la participació dels ponents participants al cicle de conferències». Unes conferències que se celebraran sempre a les 20.30 de l'horabaixa i que estan pensades per a tothom.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris