algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
20°

La vila de Gràcia reviu Sant Antoni

La festa poblera omplí de gom a gom les principals places i carrers del barri de Barcelona

71098

De cada anys, més xeremiers pugen a tocar a l'escenari de la Virreina. Fotos: CARLES DOMÈNEC.

C.DOMÈNEC. Barcelona.

El popular barri de Gràcia es va tornar a col·lapsar dissabte a vespre per celebrar Sant Antoni. D'ençà que el 1993, el farmacèutic i bon coneixedor de la cultura popular Antoni Torrens instauràs la tradició perquè els seus fills, estudiants a Barcelona, no es perdessin Sant Antoni, la festa ha crescut sense parar fins a convertir-se en una de les més importants de la ciutat.

La nit de dissabte, una formació de xeremiers va pujar a l'escenari de la plaça de la Virreina entre les actuacions dels grups de Felanitx S'Estol des Gerricó i Abeniara. Amb la plaça plena, interpretaren els himnes de La Muixeranga, Els Segadors i La Balanguera. Torrens també tingué paraules de record per a madò Buades, figura de la música tradicional que morí el desembre a 96 anys.

Abans però, a la plaça del Diamant, els foguerons varen cremar centenars de quilos sobrassada, mentre que al carrer Verdi, conegut per les seves sales de cinema, amb un ambient per als vianants i el costum d'alguns veïns de preparar taules en plena via, els ximbombers poblers varen recórrer el carrer amenitzaren la sobretaula dels grups en ple carrer.

Mateu Xuri, protagonista dijous a l'Espai Mallorca d'un combat de glosadors al costat d'Antònia Piu, Pilar Pons i Miquel Ametller, va col·laborar en la festa amb els seus versos improvisats al so de la ximbomba. A la festa, no hi faltà una representació política illenca encapçalada per la vicepresidenta del Consell, Joana Lluïsa Mascaró, i el director insular de Cultura, Maties Garcies, que varen presenciar l'aglomeració popular al costat de regidors de sa Pobla. El director de Cultura del Govern, Pere Joan Martorell, va esgotar les hores abans de partir cap a la fira Midem a Cannes.

Enguany uns 260 mallorquins s'han desplaçat a Barcelona per preparar la festa de Sant Antoni a Gràcia, que ha durat tot el cap de setmana amb distintes activitats de caire festiu. Divendres l'exposició 25 anys de pósters de Sant Antoni encetà a la seu de la Federació de la Festa Major de Gràcia la programació. Dissabte es dugué a terme un taller de ball de bot i un espectacle infantil de la companyia Teresetes Migjorn. El correfoc previ a l'encesa dels foguerons gaudí de la participació de nombroses colles castelleres, caparrots, dragons i dimonis, que amb petards, foc i tambors animaren l'ambient, just abans de les actuacions musicals a la Virreina. Molts mallorquins que viuen a Barcelona anaren a la festa, com el director de teatre Rafel Duran, els escriptors Sebastià Sansó i Conxa Forteza, els periodistes Andreu Gomila i Llucia Ramis o l'artista Laura Marte.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris