nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
24°

València fa una passa endavant, pionera a l'Estat espanyol, en la clonació amb fins terapèutics

El Centre d'Investigació Príncipe Felipe (CIPF) de València desenvoluparà per primera vegada a l'Estat espanyol un projecte de transferència nuclear en humans o clonació terapèutica, que permetrà aconseguir cèl·lules mare indiferenciades genèticament per aplicar-les en malalties que ara són incurables.

El projecte de transferència nuclear o clonació terapèutica de cèl·lules somàtiques adultes d'origen humà, que dirigeix Miodrag Sojkovic, permetrà dur a terme una sèrie d'estudis preliminars per definir i millorar els mètodes necessaris per aplicar la transferència nuclear en humans. La tècnica consisteix a retirar el material genètic d'un ovòcit i reemplaçar-lo per cèl·lules adultes procedents de la pell amb l'objectiu d'obtenir cèl·lules mare indiferenciades genèticament pluripotents, que podrien donar qualsevol altre tipus de teixits i aplicar-se a la pràctica clínica.

També ofereix la possibilitat de dissenyar teràpies que evitarien el rebuig en ser trasplantades, ja que són les pròpies cèl·lules del pacient. Els objectius de la investigació són millorar la tècnica de transferència nuclear en humans i conèixer millor l'aplicació d'aquesta tècnica en la teràpia de cèl·lules mare.

Les dues primeres malalties que s'estudiaran fent ús de la transferència nuclear seran l'epilèpsia infantil i la paraplègia espàstica hereditària, ja que, encara que la seva incidència és baixa en la societat, són patologies genètiques en les quals ja es coneixen els gens implicats. No obstant això, aquests models seran el punt de partida per a l'estudi d'altres malalties que fins al moment són incurables com el parkinson, diabetis tipus 1, ictus i infarts de miocardi. El projecte que es va iniciar fa tres anys permet derivar línies de cèl·lules mare embrionàries com a instrument per obtenir qualsevol tipus cel·lular i poder curar malalties, tant cròniques com agudes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris