nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

El Cossiers d'Algaida acostaren al present les danses d'un passat llunyà

Un any més tornaren a honrar el patró de la localitat, Sant Honorat

Els colors, la murta, el so de les xeremies, el ritme sec del tamborí, el flabiol, el cascavelleig en cada bot, en cada pas, mocadors, Sant Honorat, el sol d'hivern, el picarol, la barrota, la carota, tot són elements que junts fan la festa, i si és a Algaida se'n diu el ball dels Cossiers.Per Sant Honoratés festa a Algaida, i el dia de la revetla els carrers s'omplen de foguerons i de gent que gaudeix de la celebració. El dia del patró, la màgia de l'espectacle la hi posen els Cossiers, que amb els seus balls tornaren a honorar un any més el protector del municipi, i els set dansaires i el dimoni perpetuaren la tradició. L'Oferta, les Bombes, la Titoieta o Flor de Murta foren les danses que sortiren dels flabiols de Mateu Mulet i Mireia Oliver i de la xeremia d'Alexandre Mulet.

Biel Bibiloni, Toni Barceló, Joan Antoni Oliver, Xisco Cerdà, Jordi Juan i Tomeu Salas foren els Cossiers, amb Joana Maria Llompart com a Dama, mentre que el dimoni l'encarnà Mateu Joan. Tots ells mostraren aquestes seculars danses als centenars de veïns que anaren a la placeta de l'església per fruir d'aquest espectacle hivernenc, que corprèn l'esperit dels algaidins i els amants de la tradició i dels Cossiers. Cada pas té el seu nom, cada moviment dels Cossiers té el seu significat: trencats, galandencs, reverències, peus enmig o voltes integren els diferents balls d'aquestes dansaires que es perden en l'origen dels temps, i que han sobreviscut fins als nostres dies després de moltes vicissituds.

Tal vegada el seu pas per l'Església ha servat aquest espectacle inigualable, i que ara, més viu que mai, guaita a un futur esperençador. A la festa patronal algaidina també hi assistiren autoritats, que encapçalades pel president del Govern, Francesc Antich, no es volgueren perdre els balls. Hi eren el delegat del Govern, Ramon Socias, o la consellera Isabel Oliver i tota la corporació municipal, encapçalada pel batle, Xesc Miralles.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris