cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

Benet XVI gira l'esquena als fidels

Aquest ritus no s'havia tornat a celebrar per un papa d'ençà del segon Concili Vaticà

Per primera vegada després de la reforma del Concili Vaticà II, el papa oficià ahir una missa d'esquena als feligresos, com en el ritual preconciliar, encara que la celebració es dugué a terme segons el missal postconciliar, introduït per Pau VI i considerat per l'Església de «normal».

Benet XVI celebrà l'eucaristia en la imponent capella Sixtina amb motiu de la festa del baptisme de Jesús, i durant la missa batejà tretze nins, tots fills d'empleats del Vaticà. Ratzinger volgué oficiar la missa a l'antic altar aferrat a la paret en la qual Miquel Àngel pintà el Judici final i per tant d'esquena als fidel i amb la mirada fitxada en el gran crucifix. Fins ara per oficiar l'eucaristia en aquest indret s'emprava un altar mòbil, sense necessitat de donar l'esquena a ningú.

En un comunicat de l'oficina del Vaticà per a les celebracions litúrgiques, s'assegura que s'havia decidit emprar el vell altar, on es col·loquen les urnes per a les eleccions dels nous papes, per respectar «la bellesa i l'harmonia d'aquesta joia arquitectònica». Això significa que, per primera vegada en aquest tipus d'esdeveniment des del segon Concili Vaticà, el papa de torn ha decidit posar-se davant la creu i girar l'esquena al poble.

A més, Benet XVI també va llegir l'homilia des de l'antic podi de fusta que està ubicat a la banda esquerra de l'altar, el mateix que emprava Pius XI en el segle XIX.

El pontífex conservador, nascut a Alemanya, està introduint de manera lenta, però efectiva, alguns dels antics rituals eclesiàstics que s'havien deixat de banda en el Concili segon. Entre aquests, la substitució del llatí per les llengües pròpies de cada comunitat, modernitzar l'Església i fomentar el diàleg interreligiós. Caldrà veure si amb el temps Ratzinguer adopta tot aquest conjunt de mesures.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris