algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El Ministeri de Cultura compra el desitjat manuscrit de García Lorca

L'Administració estatal pagà ahir 30.757 euros pel document lorquià

L'únic manuscrit del poema Crucifixión, de Federico García Lorca, que forma part del seu llibre més aclamat, Poeta en Nueva York (1929), fou adquirit ahir en una subhasta a Londres pel Ministeri de Cultura d'Espanya, que en pagà 30.757 euros.

La casa Sotheby's, que subhastà el manuscrit, corcat pels anys, no revelà la identitat del comprador, que licità per telèfon. Però el Ministeri espanyol de Cultura afirmà, poc després i ja a Madrid, que havia comprat el manuscrit de Crucifixión, que comença amb la frase «La luna pudo detenerse al fin por la curva blanquísima de los caballos». Una font del Ministeri afirmà que la institució «s'ha posat d'acord» amb la Fundació Federico García Lorca per adquirir aquest preat manuscrit de 42 línies, que fou escrit per Lorca l'octubre de 1929 i que Sotheby's estimà entre 27.000 i 41.000 euros.

En una carta rematada a Sotheby's, juntament amb el manuscrit, García Lorca féu ressaltar la importància del poema, afirmant que «és un dels més interessants que portarà» el llibre Poeta en Nueva York, que escrigué durant els seus nou mesos d'estada en aquesta urbs que no dorm, entre 1929 i 1930.

Durant una estada a Barcelona, a l'hivern de 1935, García Lorca en donà l'esborrany a un amic, Miguel Benítez, sense fer-ne una còpia. Benítez guardà els versos dins d'un llibre del poeta granadí, Romancero Gitano, que tenia a la seva biblioteca. Però el poema s'extravià durant diversos anys. A les dues cartes rematades per Sotheby's, firmades només amb el nom Federico, el poeta prega a Benítez que li torni el manuscrit, perquè és la seva única còpia. «No vull que es perdi», escriu Lorca, que promet a Benítez que li dedicarà el poema.

Però no es tornà a saber res de Crucifixió fins 14 anys després de l'assassinat del poeta granadí, un dia d'agost de 1936, setmanes després del cop franquista i l'inici de la Guerra Civil espanyola (1936-39).

Les primeres edicions de Poeta en Nueva York no inclouen Crucifixión, que aparegué només el 1950, quan el poeta estañol Agustín Millares el publicà en una revista publicada a Mallorca, «Planes de Poesia», al costat de les dues cartes de Lorca rematades per Sotheby's, i amb una introducció de Miguel Benítez.

Foren els hereus de Miralles que oferiren el manuscrit a Sotheby's, pels riscs que presentava el seu estat de conservació. La Fundación Lorca adquirí ja, en una subhasta a la casa Christie's, el volum de manuscrits originals de Poeta en Nueva York.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris