algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Ignasi Mora obté el premi Mallorca de novel·la i Jordi Julià s'endú el de poesia

La cerimònia també serví per entregar el premi Teatre Principal a Sergi Xirinacs

El Teatre Principal tragué ahir vespre els domassos per acollir el lliurament dels premis Mallorca de creació literària i el premi Teatre Principal de texts dramàtics. L'acte també serví per retre homenatge al poeta de Santanyí Blai Bonet, del traspàs del qual dia 21 de desembre farà deu anys.

Talment com l'any passat, plomes provinents del País Valencià i del Principat tornaren a ser les guardonades dels premis literaris en català millor dotats. Ignasi Mora i Jordi Julià obtingueren els premis Mallorca de narrativa i poesia, respectivament.

El veterà Ignasi Mora Tarrazona (Gandia, 1952) s'endugué el guardó de narrativa, dotat amb 70.000 euros, per l'obra Ulisses II. L'escriptor i periodista té un ampli bagatge literari, amb tretze obres publicades en què ha conrat diferents gèneres, entre els quals novel·la, prosa, narrativa breu i teatre.

Per la seva banda, Jordi Julià Garriga (Granollers, 1972) fou el premiat en la categoria de poesia per la seva obra Cartografia lunar. Malgrat la seva joventut, Julià ha obtingut premis de renom com l'Englantina d'Or dels Jocs Florals de Barcelona (2002), el Vicent Andrés Estellés de poesia (2006), a més del premi internacional d'assaig Siglo XXI de Mèxic (2003).

Però la literatura no fou en exclusiva la protagonista. El teatre també hi tingué el seu paper amb l'entrega del premi Teatre Principal, que recollí el tarragoní Sergi Xirinacs (Tarragona, 1949). La veterana actriu Paquita Bover, presidenta del jurat, fou l'encarregada de revelar el secret del guanyador d'aquest guardó, que nasqué els anys vuitanta.

El record a Blai Bonet fou una constant durant tota la cerimònia, que s'allargà gairebé una hora i mitja i que congregà prop de 300 persones a la platea del Teatre Principal. Un vídeo i la representació dramatitzada de fragments de Blai Bonet precediren l'acte d'entrega dels premis, que foren encapçalats per la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, i la consellera insular de Cultura, Joan Lluïsa Mascaró. La defensa per la llengua i la literatura, com a màxima expressió d'aquesta, foren els eixos cabdals dels discursos d'ambdues polítiques, que a més recordaren la necessitat de posar «el català en el lloc que li correspon dins la societat».

El record als escriptors ja desapareguts com Miquel Bauçà, Josep Maria Llompart, Damià Huguet i Miquel Àngel Riera serví com a carta de presentació d'una cerimònia que, a través d'un vídeo, també féu esment als autors actuals, al món editorial insular i al panorama cultural que hi ha a l'Illa.

Així mateix, la companyia Corcada Teatre aportà el caire més transgressor amb la representació d'un fragment de Pèl al pit, una representació dramatitzada que recull textos del poeta de Santanyí.

La presidenta del Consell, Francina Armengol, que s'estrenava en aquesta cerimònia, fou l'encarregada de cloure l'acte amb un discurs en el qual rememorà Joan Pla. «Una literatura, en totes les seves formes, és l'esperit d'una llengua. Fondre llengua i poble és donar-li un esperit», parafrasejà la presidenta insular davant un auditori que, a diferència d'altres actes d'aquestes característiques, incloïa una presència bastant jove.

L'escriptor de Gandia Ignasi Mora obtingué ahir vespre el premi Mallorca de narrativa, dotat amb 70.000 euros, per l'obra Ulisses II. Així mateix, el de poesia, amb 10.000 euros de gratificació, va ser per a Jordi Julià, escriptor de Granollers, per Cartografia lunar. El premi Teatre Principal fou per al tarragoní Sergi Xirinacs per l'obra teatral Ignició. L'acte de lliurament dels guardons es dugué a terme al Principal amb la presència de la presidenta del Consell, Francina Armengol, i de la consellera insular de Cultura, Joana Lluïsa Mascaró.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris