algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Els secrets de la cultura japonesa queden al descobert a la UIB

Tres dies per conèixer bona part de la màgia i costums orientals

La UIB, a través del Servei Lingüístic i el Consolat General del Japó a Barcelona, du a terme tres jornades per donar a conèixer a la població mallorquina les diferents mostres de la cultura mil·lenària japonesa amb tot un seguit de demostracions, exposicions, tallers, música, gastronomia, esport, oci i escriptura, entre d'altres. Ahir va tenir lloc la inauguració d'aquestes jornades, que s'estendran fins al dia 16 de novembre. A l'acte va assistir com a convidat el cònsol general del Japó a Barcelona, Teruaki Nagasaki.

La jornada inclogué una demostració d'art floral o ikebana, on Sachiko Maeda mostrà composicions basades en un art «que va néixer al segle XV i que, amb la cerimònia del te i la cal·ligrafia, aprenien totes les nines ben educades», assenyalà la professora de llengua japonesa Satximi Sasaki. La filosofia de l'ikebana es basa, sobretot, a potenciar la bellesa amb les flors de temporada i d'una manera subtil. Avui, entre d'altres, tindrà lloc una classe pràctica de papiroflèxia o origami, que durà a terme Sasaki. «Aprendrem a fer una de les figures més típiques, la grua», assenyalà. «L'art de fer figures té una antiguitat de dos mil anys i inicialment s'empraven les figures per decorar els temples» afegí. L'origami, d'origen xinès, va arrelar molt al Japó i ara hi ha al voltant de cinquanta mil figures conegudes que es poden fer en paper. «És un art que s'ensenya a les escoletes», esmentà Sasaki.

Altres mostres que es duran a terme aquests dies són exposicions de quimonos i bonsais o un interessant concert de Koto (una curiosa casta d'arpa japonesa col·locada en horitzontal). L'origami, com també la cal·ligrafia japonesa o l'ikebana, estan íntimament relacionats amb la filosofia Zen, molt de moda actualment per les seves propietats relaxants. Aquestes expressions artístiques o manualitats cerquen la pau i tenen la capacitat de crear la matèria del buit. Així, un senzill full de paper en blanc pot deixar pas a un ós panda, una granota, una grua o una pilota, entre d'altres figures.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris