algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Tres professors d'EUA reben el Nobel d'Economia per elaborar una teoria de mercats «realista»

Els nord-americans Leonid Hurwicz, Eric S. Maskin i Roger B. Myerson guanyaren ahir el Premi Nobel d'Economia per elaborar i desenvolupar una teoria sobre el procés de la presa de decisions, amb aplicacions en el camp de l'economia i de la política social. La Reial Acadèmia de les Ciències Sueca va reconèixer que els seus treballs han servit per assentar «les bases de la teoria del disseny de mecanismes» als mercats, una branca de la teoria de jocs que analitza casos en els quals els agents econòmics tenen informació privada i l'usen de manera estratègica.

L'economista Adam Smith havia partit de la base, en les seves teories, que al mercat hi ha una mà invisible que, en el cas ideal, amb lliure competència i total informació pels consumidors, li garanteix un funcionament eficient. A la pràctica, tanmateix, les condicions no són, per regla general, òptimes i això ho han tingut en compte els tres guardonats per formular la seva teoria. Va ser Hurwicz qui va donar origen a la nova teoria, a partir de la definició del terme mecanisme com a joc en el qual els participants s'envien informació i s'especifiquen unes regles que assignen un resultat a cada conjunt de missatges rebuts. Hurwicz, és als 90 anys la persona de major edat a guanyar un Nobel. Primer doctor honoris causa de la Facultat d'Econòmiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, Hurwicz, introduí a més el concepte de compatibilitat d'incentius, que és un procés en el qual tots els participants surten beneficiats quan revelen de manera honesta les informacions privades que se li sol·liciten.

Aquest concepte i altres anàlisis formulades per Myerson van permetre aplicar aquesta teoria a problemes econòmics específics com les subhastes. Maskin, per la seva banda, va aportar un altre element clau en l'evolució de la base teòrica elaborada per Hurwicz: la teoria de la implementació, que permet dissenyar un mecanisme de manera que tots els resultats possibles siguin òptims.Amb l'anunci d'aquest premi d'Economia es tanca la ronda de guanyadors dels Nobel del 2007, que es lliuraran el dia 10 de desembre en l'habitual doble cerimònia a Estocolm i a Oslo.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris