lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Els editors de les Illes presenten a la Fira de Frankfurt les seves novetats

La cultura catalana, convidada d'honor, marcarà la trajectòria de l'esdeveniment

El proper dimarts, dia 9, es posa a rodar la Fira del llibre més portentosa en l'escena literària mundial, la Fira de Frankfurt. Tot i ser una trobada dirigida majoritàriament a l'entramat professional, el seu ressò es projecta més enllà del gremi d'editors i de publicistes. De fet, si un pega una ullada a les xifres que es varen enregistrar just ara fa un any "286.000 visitants, dels quals més de 180.000 van ser acreditats, més de 7.200 expositors de més de 100 estats, 12.000 periodistes" entén tot d'una la singularitat del fenomen.

Enguany, el pes de la Fira serà encara major per les Illes, car la cultura catalana assumirà el rol de «convidat d'honor» a Frankfurt. És aquesta conjuntura, la que ens condueix a entendre la quantiosa presència d'editorials illenques que, els propers dies, presentaran títols a aquesta ciutat bàrbara amb el suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics.

En aquest sentit, el compendi de publicacions s'enceta amb la proposta de Lleonard Muntaner qui presenta l'obra d'Isidor Marí titulada Mundialització, interculturalitat i multilingüisme, La càmera lúcida de R.Barthes, Els malnoms dels xuetes a Mallorca de R.Planas, Contes malignes de J. Santandreu i El call de Ciutat de Mallorca. A l'entorn de 1350 de M. Bernat completen el paquet de llibres d'aquesta editorial.

Quant a Documenta Balear, en destaca la biografia de Joan Pons, Bravo Joan Pons, L'univers del baríton a Nova York, la qual té un valor afegit pel lector, i és que qui va fer el pròleg de l'obra va ser L.Pavarotti. Faula del Mare Nostrum de M. Ferrà i Martorell, Jocs i moixonies de D.Calafat, De la figuera a la taula. Receptes de cuina de F. Munar o Palma en bicicleta de J. Mas són altres de les obres de l'empresa editora.

L'espai ocupat per El Far estarà ben cobert per un grapat d'obres dirigides a un públic més aviat generalista: L'art d'educar de J.M.Martí, L'educació. El repte de la complexitat de D. Pons, Les receptes de sa Sínia de Pinya i Ramon i Vestimenta tradicional mallorquina d'A. Vicens acompanyaran l'obra d'Aránzazu Miró Aquell hivern de Chopin a Mallorca a la mostra, que centra el seu argument en la breu hivernal història de Chopin a Mallorca.

Dolmen Editorial també es farà notar a aquesta trobada, concretament, aquest grup ha apostat fort pel còmic de Quim Bou Orn #1. Aquest guerrer rodamón, l'Orn, acompanyat d'un mussol ens oferirà una història farcida d'aventures. El complement a aquest atractiu còmic l'ofereix Sueños Coralín de T. Dodson, obra que destaca per la seva qualitat estètica.

Ensiola, aportarà L'illa dels dolmens, l'obra de Vidal Ferrando transcorre a la Mallorca dels seixanta a través de la història d'un jove que s'intenta trobar ell mateix. L'editorial completa la seva aportació a la Fira mostrant els llibres de S. Rusiñol, L'illa de Calma; de L. Capellà, Mireia emmarcada a la finestra; de B.Bonet, Haceldama; i de Ramon Llull Cant de Ramon. Lo desconhort.

També està prevista la participació d'Edicions EPM qui intervindrà presentant els dos volums de Perfils mediterranis de Maria de la Pau Janer, Patrimoni i obres públiques a Mallorca de Tur, Valero i Gorrias i Los rostros de Projecte Home. A aquesta relació cal afegir-hi La otra Mallorca... turismo rural a on B. Diez Mayans exhibeix la Mallorca interior a partir d'una obra que pretén ser un híbrid entre la guia turística i el llibre de viatges.

L'editorial pollencina, el Gall, destapa Els blaus de l'horitzó de S. Bennàssar qui, en aquest llibre, ens porta al Portugal dels setanta, que estava immers en un procés de canvi polític en pro de l'assoliment de la democràcia. Emperò, el llistat de llibres que el Gall exposarà també està conformat pels següents títols: El novè vent de G.Sabrafín, Corsaris sobre el pont de Brooklyn de M.Cerdà, En aquesta part del món de G.Simó i Punt de cadeneta de J. Serra.

Pel que fa a Hiperbòlic, s'ha de dir que es presenta a la cita alemanya amb 68 pàgines de sexe universitari d'Atòmic girls i altres hiperbòlics autors. Aquesta és una obra de literatura eròtica entremesclada amb esquitxos de bon humor i que s'il·lustra en joves universitaris de les Balears. A més, l'empresa editora també exposarà La 1001 de Bach d'Eva Febrer, La rubisco. Punt d'inici de la vida de J.Galmés, l'Estret de Torres de S.Bennassar i Drawings de M.Fuster.

La incipient editorial Inforaiguer s'estrena a la Fira del llibre amb l'única obra Aplec d'usos de cuina al Pla de Mallorca de B.Frontera. En aquesta, l'autor arreplega l'experiència culinària d'un home que passà de la cuina pagesa a la moderna amb les modificacions i canvis que això suposa.

Maus, relat d'un supervivent d'Spiegelman serà la publicació estrella amb la qual l'Inrevés arribarà a Frankfurt. L'experiència vital d'un jueu polonès als camps de concentració neonazis sosté un relat que s'acompanyarà d'una guia didàctica. També, se sumaran a la proposta de l'editorial altres títols com ara: A la sabana no hi ha temps per a la compassió, de S. Bennasar, Azul i Ceniza de P. Joan o la revista Nosotros somos los muertos.

La Mallorca romana de M. Ferrà, Johanna Ey i Jacob Sureda: un capítol encara ignorat de la història de Mallorca de G.Garcia, Disquisició sobre la història de les Illes Balears de J. Wernsdorf, Cuina popular de Mallorca de Pinya i Font seran les obres que preveu exportar Miquel Font Editor a la cita germànica. Aquest catàleg s'enriqueix amb una obra també culinària, Cuina i menjar a Mallorca. Història i receptes de Font Poquet, la qual intenta oferir una lectura diacrònica des dels primers referents alimentaris coincidint amb l'arribada de l'home, fins a l'entronització a l'Illa d'una cultura gastronòmica pròpia confegida des de la devuitena centúria fins a l'actualitat.

El catàleg d'editors autòctons concurrents a Alemanya és prou divers. Símbol d'aquesta heterogeneïtat és la mostra que oferirà Edicions 6A ja que es presentaran una sèrie de llibres com Amb molt de vermell...Blau... de Canet i Ros, un recull de litografies originals d'artistes, corresponents a edicions exclusives i molt limitades acompanyades de poemes. La resta d'obres que aquesta corporació exhibirà seran: Litografies de M.Carbonero, Pedra i cos de diversos autors, 7i7 de diversos autors, a més de presentar dos catàlegs.

El món universitari de ca nostra també serà present a Frankfurt a través d'Edicions UIB. La proposta d'aquesta iniciativa passa per presentar Santiago Ramón y Cajal, cien años después de Gamundí i Ferrús, on es posa de manifest el tarannà polífacètic del personatge car se'l presenta com a fotògraf, escriptor, enamorat, metge, etc. Conèixer i gaudir dels aliments de les Illes Balears de diversos autors, Malalts de dolor. Una guia per conèixer i combatre el dolor crònic de diversos autors, L'art en pantalla de J.Campàs i Hablando de física a la salida del cine d'A. Amengual completen el cartell.

El Salobre aportarà publicacions tan estimulants com ara Obra poètica completa de M. A. Riera que es presenta en un sol volum mostrant un dels personatges més destacats de la literatura mallorquina de tots els temps. Endemés, també s'exportarà Tots els contes d'A. Vicens, Memòries d'una planta de P. Rosselló, Les Interpretacions de L. Calvo i Esquerdes de J. Mesquida.

Guillermo Canals tindrà a Patis de Palma de G. de Montaner la seva única publicació a la trobada. En el llibre apareix un recorregut fotogràfic que ens mostra un total de setanta-dos patis de Ciutat, els quals apareixen en un plànol que reforça les aportacions del text.

Pel que fa a l'Editorial Moll cal dir que presentarà les Rondaies Mallorquines sent aquesta una edició dirigida J. A. Grimalt. A més, s'exposaran les obres de Melcior Comes El llibre dels plaers immensos, de R.Vinas La conquesta de Mallorca i algunes novel·les policíaques de J. M. Palau com Escac a la dama.

L'elenc d'editorials es completa amb les aportacions de l'empresa editora El Tall que hi presenta una selecció de cinc llibres temàtics sobre Mallorca i entre els quals en destaquen Viatge de Palma a París l'any 1878, de Ll. Frontera i Bauçà, La Mallorca prehistòrica de V. Guerrero o La literatura catalana a Mallorca durant l'Edat Mitjana de G. Ensenyat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris