nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

La música de Gelabert i Carbonell obre el XXVIII Encontre de compositors

El teatre principal serà escenari d'aquest primer concert organitzat per la fundació ACA

El Teatre Principal acull dimarts la primera activitat de l'Encontre internacional de compositors, un festival que es du a terme anualment i que enguany celebra la seva 28a edició.

Concerts, conferències, tallers i d'altres activitats es reuneixen en aquesta trobada musical, que comença dimarts, dia 9 d'octubre i finalitzarà dia 21 de desembre, i que està destinada a professionals i amants de la música contemporània.

Xavier Carbonell i Xavier Gelabert tindran l'honor d'encetar, a partir de dimarts, aquesta nova cita musical.

Primer concert  

Com ja hem dit, el Teatre Principal serà escenari del primer concert en aquesta fira musical. Una actuació oberta al públic i gratuïta que es divideix en tres parts. Espores, de Xavier Carbonell, obrirà el concert. Aquesta obra, estrenada al 2002 , «va néixer amb l'objectiu de mostrar al públic un paisatge sonor on suren les espores que han d'arribar als assistents» va definir l'autor. «És una obra que experimenta fins a les darreres conseqüències les relacions instrumentals de l'orquestra» afegí. El seu exalumne Xavier Gelabert, va parlar d'Espores com «una peça que tots els que l'hem escoltada n'hem après molt».

La segona peça, sota el títol Clitemnestra envoltada de mosques, és una obra composta per Gelabert, la primera de l'autor portada a la gran orquestra fora dels estudis musicals.

La Simfonia núm. 7 de Beethoven tancarà el primer concert de l'encontre. Les tres obres seran interpretades per l'Orquestra Simfònica de Balears, dirigida per Agustí Aguiló.

Aquestes tres peces del concerts són molt distintes entre sí però, tal com esmentà Carbonell, tenen un fil comú: «una gran voluntat innovadora».

Programa  

Les distintes propostes que es duran a terme en el marc d'aquesta fira tenen l'objectiu d'aproximar al públic la música culta moderna, aquella que queda en els marges del mercat musical més comercial i actual.

Com comenta el compositor mallorquí Gelabert, que fa molts d'anys que participa en una iniciativa com aquesta, «la fira no té en compte el mercat i, la música que la integra no ve determinada pels gustos del públic». «La importància de les activitats i de les obres que s'interpreten a l'encontre rau en la capacitat d'innovació», conclou el compositor.

Enguany fa 28 anys que se succeeixen cada any aquests encontres que naixeren com un festival dedicat a compositors concrets, on cada activitat es dedicava a un autor en particular. Amb el pas del temps, ha esdevingut el que és avui, un festival més convencional on el més important és la innovació.

Una de les tasques fonamentals d'aquesta fira és la d'apropar als estudiants de música més joves i al públic en general, la música d'avantguarda.

Oportunitat  

L'encontre treballa per apropar el compositor al públic i a l'alumnat i establir un contacte directe entre creador i intèrpret «cosa que enriqueix els dos agents implicats» esmenta Xavier Carbonell. L'autor defineix l'encontre com «una manera de fer conèixer la música d'avui amb voluntat artística, entenent l'art com innovació, personalitat, transformació i transcendència».

«Mallorca es troba actualment en un gran moment per la música contemporània i d'avantguarda. Vivim una època de gran vitalitat» afirmen Gelabert i Carbonell. És per això que aquests encontres són una bona oportunitat per fer conèixer el mercat musical de l'Illa i «els joves compositors i intèrprets, que pugen amb força i demostren tenir un gran talent i qualitat» afegeixen i situen Mallorca «en un punt molt central dins el que s'està produint a Europa actualment».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris