algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
12°

El Consell ja disposa del projecte d'excavació per al solar de Son Espases

Dels resultats dels treballs arqueològics en podria derivar la modificació del projecte

75874

El resultat de les excavacions arqueològiques determinarà si s'haurà «de modificar» el projecte inicial de l'hospital

El resultat de les excavacions arqueològiques sistemàtiques que es duran a terme al solar de Son Espases Vell, determinarà si s'haurà «de modificar» el projecte inicial de l'hospital. El Consell ja té en el seu poder el projecte d'excavació arqueològica de la zona, document que es durà a la pròxima Comissió de Patrimoni. A partir de la seva aprovació, els treballs començaran tot d'una.

S'ha de recordar que durant les prospeccions arqueològiques prèvies, es trobaren diverses classes de restes. Segons el projecte d'excavació, a la Zona Arqueològica 3, «de gran extensió», es trobaren «nombroses àmfores col·locades de manera ordenada i sense cap tipus d'estructures, com és habitual en algunes necròpolis romanes». La zona «està situada entre el monestir de la Real i el lloc on es projecta construir l'edifici principal d'un hospital». Mentre que a l'anomenada Zona Arqueològica 4, els arqueòlegs havien trobat «restes d'estructures d'una planta absidal possiblement corresponents a un santuari del Talaiòtic final».

És a la zona de la necròpolis on els arqueòlegs creuen que s'ha d'actuar primer. «S'ha arribat a la conclusió que hi ha enterraments en tota una part del perímetre que envolta la zona excavada per ubicar-hi l'edifici principal del solar». És evident que aquests espais no es podrien emprar per a qualsevol intervenció al subsòl fins a haver finalitzat l'excavació arqueològica. Per tant, des de la perspectiva de l'execució de l'obra, l'excavació arqueològica de totes aquestes àrees perifèriques seria prioritària en el cas que continuassin els treballs de construcció.

Segons els experts consultats, el que més afectaria la construcció de l'hospital seria que durant les excavacions «sorgissin noves estructures» ja que, depenent del tipus, «podrien integrar-se, o no, a l'edifici, o podrien obligar a modificar el projecte arquitectònic inicial». Les restes talaiòtiques, probablement d'un santuari, no afectarien l'hospital perquè es troben en un altre costat del solar. A més, els experts assenyalen que, després de l'excavació, s'haurà de fer un estudi de totes les restes per determinar quin tipus d'assentament ocupava el solar. I en el cas que l'hospital no es construeixi aquí, «les institucions, sobretot el Govern, han de fer-se càrrec de continuar l'excavació».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris