muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

Sputnik, la bola que canvià el món

El 4 d'octubre de 1957, avui fa 50 anys, la URSS llançà el satèl·lit

Mai abans ni després del 4 d'octubre de 1957 tantes persones alhora fixaren la vista en el cel per intentar l'impossible: veure una bolla de 83 quilograms a una altura de 1.000 quilòmetres.Molts no ho creien en veure un punt lluminós que solcava el crepuscle, però no era l'Sputnik, el primer satèl·lit artificial de la Terra llançat aquell dia per l'URSS, sinó la segona etapa del coet que el dugué cap a l'espai.Un més dels molts errors que acompanyaren l'odissea de l'Sputnik i el fet que possiblement el primer satèl·lit fins i tot li deu la seva aparició. Diuen que l'era espacial començà el 4 d'octubre de 1957 a causa d'un error de traducció.

L'endemà els Estats Units convocaven una roda de premsa sobre el tema. És cert que Serguéi Koroliov, el pare de la cosmonàutica, tenia molta pressa i un mes més tard dugué a l'espai la cussa Laika.

Per guanyar temps, Koroliov optà pel projecte PS, que limitaren la tasca encol·locar en òrbita una simple esfera d'alumini polit que des de les seves quatre antenes transmetia els senyals «bip, bip». No sols el temor que els nord-americans els avançassin al primer pas a l'espai esperonava Koroliov. L'Sputnik amb el seu «bip, bip» no era un aparell d'investigació de l'espai i la seva principal missió no era obrir a la humanitat les portes de l'Univers com avui es creu.

Era una mostra de poder militar d'un país acorralat i amenaçat per la major potència mundial de llavors, els EUA, que no amagava els seus plans hostils vers la Unió Soviètica d'aquell temps.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris