algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

El món polític i cultural es dol per la mort del músic i compositor Toni Roig

Centenars de persones assistiren ahir al cementeri de Palma per vetlar l'artista

91106

La presidenta del Consell Insular de Mallorca, Francina Armengol, a la seva arribada a Son Valentí.

SERGE CASES.

Compromís, convicció, lluita, identitat. Aquestes són algunes de les paraules que el nom de Toni Roig fa venir a la ment. La mort d'un ésser estimat sempre és dolorosa. Quan es tracta d'algú com Roig, el dolor és encara més sentit. Les Illes Balears han perdut un referent. Aquest era el sentiment que planava sobre el cementeri municipal de Palma. Nombrosos polítics, familiars i amics donaren ahir l'últim adéu al músic. La sala de vetles número 6 de Son Valentí fou, durant tot el dia, un anar i venir constant de persones que volien acomiadar-se del cantant.

Les corones de flors impregnaven l'aire amb l'aroma dolcenc de lliris, roses i clavells. Venien de tots els indrets i en nom d'entitats diverses: l'Associació de Veïnats de Marratxí, la Federació de Música i Ball de Mallorca, el Bloc o el Departament de Cultura del Consell Insular, entre d'altres. Els visitants (el director general de Cultura, Pere Joan Martorell, Felip Munar, Biel Majoral, Rosa Bueno, Llorenç Santamaria, Pere Sampol, per citar-ne sols alguns), lamentaven la joventut de Roig, però recordaven orgullosos el compromís que tengué sempre el compositor amb aquelles causes que considerava una obligació moral defensar:la cultura, la llengua, la música, l'ecolo- gisme.

Pere Joan i Manel Martorell, membres d'Al Mayurqa, afirmaven emocionats que aquest fou sempre «un exemple a seguir». Pels joves músics, el compositor esdevingué «el Mestre, amb majúscules, que et guia i t'orienta», no sols en el món de la música, sinó també en la vida personal. Roig «sempre fou una persona compromesa, amb les idees clares, que et forçava a rompre els teus esquemes i, alhora, t'alliberava». Els germans Martorell afegien que «la millor manera de retre homenatge a en Toni és escoltar les seves composicions» i insistien que «l'aportació de Roig a la música és innegable i importantíssima».

Així ho expressà també la consellera insular de Cultura, Joana Lluïsa Mascaró, quan afirmà a les portes de Son Valentí que ahir era «un dia trist per a la gent que estima Mallorca i per a la gent que estima la cultura». Mascaró afegí que la millor manera de lloar el músic seria «fer realitat els seus somnis: revitalitzar la llengua, omplir de continguts la nostra cultura i protegir el nostre patrimoni». També la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Francina Armengol, i la regidora d'Educació de Cort, Maria Isabel González, transmeteren el condol a la família del músic.Biel Barceló, líder del PSM, partit en el qual Roig havia militat durant molts d'anys, expressà que el músic era «un nacionalista convençut», i afegí que es tractava «d'una persona molt preocupada per la projecció exterior de la música, i ho feia, innovant, sense caure en el folklorisme».

De la seva banda, Tomeu Penya definí Roig com «un referent per a la nostra generació». Miquel Brunet, d'Ona Digital, afegí que «Toni fou un lluitador i sols tenc bones paraules per a ell, perquè era un dels meus millors amics». Miquela Lladó, companya de Roig a Música Nostra, comentava que «en Toni era una persona rebel i creativa». Toni Roig serà enterrat demà matí en la intimitat. A les 21 hores, el claustre de La Real acollirà un acte civil amb la intervenció dels diferents col·lectius que han estimat el músic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris