cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Manila aprofita la presentació illenca a la Fira de Frankfurt per plegar veles

El Ramon Llull i l'IEB feren públic ahir els noms dels vint-i-vuit escriptors convidats

91870

Janer Manila, Josep Bargalló, Ana Soler Pont i Martí X. March.

«Que la fortuna acompanyi l'Institut d'Estudis Baleàrics», amb aquestes paraules Gabriel Janer Manila deia adéu ahir a la institució que ha presidit durant 32 mesos. l marc escollit fou la presentació del programa de la Fira de Frankfurt, que se celebrarà l'octubre i de la qual la cultura catalana serà la convidada d'honor. Pocs escriptors i editors acudiren a l'acte que va estar encapçalat pel director de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, i el mateix president en funcions de l'IEB, Gabriel Janer Manila. Quatre mesos després que les dues entitats signassin el conveni de col·laboració pel projecte Frankfurt 2007, ahir capvespre es donaren a conèixer els noms dels vint-i-vuit escriptors que han estat convidats a la cita alemanya i les activitats literàries, escèniques o musicals amb presència de les Balears i les Pitiüses.

El futur canvi de Govern i la possible reincorporació de les Illes al Ramon Llull també centraren part de l'acte. Josep Bargalló digué als mitjans que troba «perfecta» una possible entrada. «Des de Catalunya acceptarem qualsevol proposta que ens faci arribar el Govern balear, estrènyer llaços culturals i promoure la projecció conjunta de la cultura catalana», sentencià.

Per altra banda, poques novetats es feren públiques en l'acte de presentació. Manila començà el discurs repassant la gestió realitzada per l'IEB en el projecte Frankfurt, al qual el Govern balear ha aportat 500.000 euros. Relatà les principals activitats amb participació insular de la fira, entre les quals destacà l'edició d'un número especial de la revista Ooohéee i la traducció a l'alemany de deu obres conjuntament amb l'editorial Valentia GmbH, els dos actes que l'IEB farà en solitari. A més, també es congratulà de l'assistència de 21 editors de les Balears a Frankfurt, el mateix nombre que es recull en un catàleg editat per l'IEB i que també es presentarà a la fira. Així mateix, l'institut presentarà un catàleg d'escriptors illencs vius, encara que obviaren donar la xifra exacta dels participants perquè encara «s'està gestant».

El director de l'Institut Ramon Llull, per la seva banda, agraí «l'aportació personal» de Manila «a aquest programa» i destacà que si «la presència balear ha produït un nombre important d'articles» és perquè «el projecte crea expectatives». Josep Bargalló també relatà els criteris que han seguit a l'hora d'escollir els escriptors convidats a la fira, «que insisteixo, no vol dir que siguin els millors». Bargalló acabà la seva presentació afirmant que la presència insular serà «contundent».

La Fira de Frankfurt és una fira de llibreters i editors, per la qual cosa les traduccions a l'alemany també haurien de ser-ne el plat fort. Amb aquesta intenció presentaran, a més dels deu títols en alemany abans esmentats, la traducció d'obres en castellà, francès, romanès i italià. La participació illenca a la fira s'ha dividit en cinc grans grups. D'una banda, les activitats literàries, en les quals destaca la participació de Carme Riera i Baltasar Porcel en l'audiovisual Paraula viva. Un altre apartat són les arts escèniques, amb la participació de Mal Pelo o les danses eivissenques. Antònia Font i Maria del Mar Bonet actuaran en el marc de les actuacions musicals i el cinquè apartat serà dedicat a les arts escèniques amb l'exposició de Triangle Postals o la mostra Miró a Mallorca.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris