algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Lluís Maicas desgrana «El pes de l'acer» en la seva primera novel·la

L'escriptor, amb distintes veus narratives, explica les cares de la vida

La ficció i la realitat històrica de la Mallorca de principis de segle XX fins a la postguerra s'entremesclen en El pes de l'acer, la primera novel·la de Lluís Maicas, que acaba de publicar l'editorial Ensiola. L'escriptor inquer ha volgut endinsar-se en aquest món, desconegut per ell fins ara, amb una narració carregada de contingut. Amb un llenguatge directe i acurat, Maicas fa un repàs de la vida de Llorenç, el protagonista de la història, en la qual mostra els diferents avatars de la vida. Unes històries que poc tenen a veure amb allò que s'imaginava el protagonista i que, en realitat, són descobertes per mitjà d'un dietari.

L'autor ha escrit l'obra amb diferents veus de narrador explicades en primera persona. Així es configura un treball que compila «una història d'històries, que tenen un fil conductor per mitjà del personatge principal, en Llorenç», assegura Maicas. La novel·la s'inicia en un escenari de la Mallorca rural de principis del segle passat i, a mesura que avancen les planes del llibre, també s'esmenten els diferents esdeveniments històrics que marcaren la societat mallorquina: l'emigració cap a les Amèriques, la Guerra Civil espanyola o l'obscura postguerra, entre d'altres fets. Tots aquests esdeveniments, molt estrictes en el temps, marcaran el caràcter del protagonista d'aquesta narració que, segons explica l'autor mateix, mescla «elements històrics tractats de manera fictícia».

Tot i ser la seva primera narració llarga, Lluís Maicas sols ha hagut de menester dos anys per gestar aquesta novel·la, en la qual ha volgut deixar moltes de situacions obertes. «M'interessa l'ambivalència, de manear que cada lector pugui fer la seva pròpia lectura de la narració. M'interessa una relació no sols com a lectors, sinó també com a creadors». Lluís Maicas s'ha caracteritzat per la seva vessant polifacètica. Poc després de publicar aquesta novel·la, ara prepara una tercera edició de Quaderns de viatges, en la qual reunirà els seus articles publicats a Diari de Balears. A més, també té en projecte publicar Naufràgils, la recopilació d'una edició de dotze llibres en els quals combinà poesia, imatge i narració breu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris