nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
14°

La Llei del llibre entra en vigor sense provocar canvis en el sector

El Ministeri de Cultura creu que el text és fruit d'un ampli consens

Les llibreries d'arreu de l'Estat espanyol obriren ahir les portes amb una nova llei al calaix. La Llei de la lectura, del llibre i de les biblioteques entrà en vigor diumenge, després que dissabte es publicàs al BOE (butlletí oficial de l'Estat) les seves disposicions. Aquesta llei, que ha estat àmpliament debatuda al Senat i al Congrés, no és res més que una revisió i actualització de la llei preconstitucional de 1975. Les seves principals novetats es basen en la liberalització del preu dels llibres de text i també en el cànon del préstec bibliotecari, un dels esculls que més polseguera ha aixecat en el llarg procés de gestió d'aquesta llei. Durant la seva aprovació, al ple del Congrés del passat 14 de juny, la ministra de Cultura, Carmen Calvo, destacà que aquesta llei «és fruit d'un exercici democràtic molt profund» i és per això que li augurà «una llarga vida».

Pel que fa al sector dels llibreters, Joan Canyelles, de llibres Embat, declarà que «des del nostre punt de vista la llei no canvia gens. L'únic que ens canvia és el mecanisme per posar el preu final dels llibres de text, que fins ara venia fixat i ara queda a mans del llibreter» encara que, com reconegué Canyelles, «la mateixa competència farà que els llibres continuïn tenint un preu molt similar entre ells». Aquesta norma només afecta els llibres d'ensenyament obligatori, ja sigui primària o secundària. Els llibres de batxillerat, infantil o dels cicles formatius es regiran com la resta de llibres, amb un preu de venda al públic marcat per l'editor. Un preu que, com recordà Canyelles, «està fixat a totes les llibreries per igual i el que canvia són els descomptes que hi pugui aplicar la botiga».

Com a punt negatiu de la llei, el llibreter d'Embat volgué destacar la inactivitat que hi ha hagut en el món editoral «que ha esperat l'aprovació definitiva de la llei per entregar els llibres de text» i això ha fet que «fins ara no hem pogut vendre cap llibre i això ens ha fet perdre doblers». La llei preveu també la inclusió del cànon pel préstec bibliotecari segons els drets d'autor i que queda fixat en 0'20 cèntims. En un principi, aquest cànon (que s'ha de pagar a la Unió Europea) estava previst que fos absorbit conjuntament pel Ministeri i les Comunitats, encara que la ministra reconegué que el seu departament el podria assumir «en solitari».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris