nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

El Broad Peak, de 8.046 metres, és la nova fita de «Mallorca a dalt de tot»

Tolo Calafat i Joan Antoni Olivieri intentaran conquerir la 12a muntanya més alta del món

L'expedició «Mallorca a dalt de tot», formada aquesta vegada per Tolo Calafat i per Joan Antoni Olivieri Oli, sortí ahir de nou de l'aeroport de Son Sant Joan per acostar-se un pic més a un dels sostres del món.

Aquesta vegada la seva missió els portarà al Pakistan, on miraran d'arribar al cim del Broad Peak, que amb 8.047 metres d'altitud és la dotzena muntanya més alta del món. Per als dos alpinistes, que l'any passat conqueriren l'Everest, aquest repte nou és també especial, perquè «no havíem escalat mai a la part pakistanesa de l'Himàlaia i, a més, enguany es compleixen 50 anys de la primera ascenció al Broad Peak». A més, Tolo Calafat comenta que aquest projecte el motiva molt més que no el de l'Everest, «perquè no hi ha tant de ressò mediàtic i vas més al teu aire, sense xerpes i sense oxigen». De fet, els dos aventurers asseguren que «creim que l'Everest s'ha mitificat massa».

El fet que el Broad Peak s'enlairi just 47 metres més enllà dels 8.000 (altitud que ells anomenen la línia de la mort), fa que no hi resulti necessari l'ús d'oxigen. «El darrer campament és als 7.000 metres, i això suposa que només passarem devers quatre hores per damunt dels 8.000». No passà el mateix a l'Everest, que amb 8.848 metres requereix passar dues nits més enllà de la temuda línia. «A 8.000 metres el cervell va més lent: com que no té oxigen, les reaccions són molt més lentes. No penses bé i vas com entabanat», comenten els dos alpinistes, per als quals aquesta ascenció representa el seu tercer cim de 8.000 després del Cho-Oyu i de l'Everest.

Tot i que el Broad Peak és una muntanya molt més tècnica que no l'Everest, opinen que «no és més perillosa que la resta de les que passen els 8.000 metres».

Menjar de casa
Per preparar l'expedició, Calafat i Olivieri han enviat 70 quilos de material i de menjar cap al Pakistan. Entre la teca, asseguren, no hi faltaran els aliments més típics de Mallroca. «Hi ha expedicions, sobretot americanes, que s'enduen bosses plenes de barres energètiques, però nosaltres preferim menjar quelitas, fuet, sobrassada o botifarrons», comenten els alpinistes.

Un cop més, l'expedició ha comptat amb el suport del Grup Serra, el Consell de Mallorca, Gesa Endesa i Sa Nostra, a més de petits patrocinadors que han ajudat en el material i en la difusió del projecte.

Tolo Calafat, de 37 anys, i Oli (en farà 38 en plena ascenció), van junts a muntanya des dels 16 anys. Tots dos coincideixen que el millor moment és «quan davalles a un poble i et pots dutxar i menjar en condicions. És llavors que ets conscient del que has fet, perquè durant l'ascensió estàs tan concentrat que no ho aprecies». Reconeixen també que la baixada resulta molt més feixuga si no s'ha pogut assolir el cim. Des d'aquí esperam, doncs, que això no passi i que els dos alpinistes puguin tornar a casa amb el millor dels soriures.

Diari de Balears segueix el viatge
L'aventura de Calafat i d'Olivieri té una durada aproximada de 45 dies, durant els quals compartiran estada amb un grup de polonesos. El recorregut comença avui a Islamabad, capital del Pakistan, on faran els preparatius de l'ascenció. Es preveu que dissabte, dia 30 de juny, comencin la travessia de 6 dies que els durà al camp base, situat a 5.000 metres d'altitud i centre d'operacions. Una aventura que es podrà seguir a través de les pàgines del «Diari de Balears» explicada directament pels seus dos protegonistes que, des del camp base, explicaran la nova ascenció de «Mallorca a dalt de tot».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris