algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

Sant Joan no és el dia més llarg de l'any

Avui comença l'estiu amb la jornada de més hores de sol des que surt fins que es pon

Malgrat la creença popular que la revetla de Sant Joan és la nit més curta de l'any i l'endemà és el dia que més hores de sol fa, enguany aquest pronòstic no s'ha complert. Del desembre ençà, les hores de sol s'han incrementat progressivament. La dita diu que per Nadal, el dia s'allarga una passa de gall, i per Sant Antoni, una de dimoni. Això no és res nou i, en aquest cas, la saviesa popular no ha fallat. Els astres, però, han volgut que la nit més curta de 2007 fos anit passada i no la revetla de Sant Joan. La ciència té aquestes coses.

El que és cert és que avui, a les 20.06 hores, el sol es trobarà a major alçada damunt l'horitzó de tot l'any i marcarà, a més de la jornada més llarga, l'inici de l'estiu. Aquesta estació durarà exactament 93 dies i 15 hores, fins a dia 23 de setembre, data en què començarà la tardor. Quant a climatologia, Agustí Jansà, director del Centre Meteorològic de Balears, digué ahir que dilluns passat fou el dia més calorós de la primavera, amb 33 graus registrats a Palma.Segons l'Institut Nacional de Meteorologia, l'estiu serà «lleugerament més calorós en tota l'àrea mediterrània i, per tant, també a Balears». Pel que fa a la hidrografia, les pluges que caigueren durant l'abril permeteren que les reserves dels embassaments es recuperassin, segons Jansà.

Actualment, Mallorca en registra un superàvit del 3 per cent, Menorca un dèficit del 10 per cent, i Eivissa i Formentera un dèficit del 4 per cent. Aquests registres, segons el director del Centre Meteorològic, es troben dins «la normalitat». Durant els mesos d'estiu, és habitual que tinguin lloc les anomenades pluges de meteors, que el poble anomenà «llàgrimes de Sant Llorenç» perquè solien estrevenir-se la revetla d'aquest dia. Amb això, però, la saviesa popular ha tornat a fallar. Les pluges de meteors més intenses que es pronostiquen són les «Delta Aquàrides», que tindran lloc devers dia 30 de juliol, i la de les «Perseides», que té el ple devers dia 12 d'agost. Aquestes pluges coincidiran amb la lluna plena i, per tant, seran difícils d'observar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris