nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
11°

«Jo sóc català», de Pere Capellà, no sonarà a la gala de Frankfurt

Era una de les condicions per anar-hi que havia posat Biel Majoral

Tot i que ahir, a la pàgina web oficial que l'Institut Ramon Llull ha creat per al programa de Frankfurt sortia el nom de Biel Majoral com un dels protagonistes de la gala inaugural, aquest no hi serà present. Ja fa algun temps que els organitzadors de l'acte es posaren en contacte amb l'algaidí, que va posar una condició: poder cantar «Jo soc català», un dels poemes inacabats que va escriure el també algaidí Pere Capellà en començar la Guerra Civil i que Majoral ha popularitzat. Divendres passat, dia 15 de juny, l'organització d'aquest acte es va posar en contacte amb Majoral per fer-li saber que no interessava que es cantàs aquest tema a la presentació, que tindrà lloc el proper dia 9 d'octubre, a l'Schauspielfrankfurt sota la direcció de Joan Ollé. Sembla ser, pel que va poder destriar Biel Majoral durant la conversa, que es pretén fer un altre tipus de «passeig per la cultura catalana» i obviar temes com el de Capellà. La lletra diu, entre d'altres coses, que «jo sóc de la raça/, vella i gegantina,/ que espantà dels mars/ la gent sarraïna./ Jo sóc de la Pàtria/ dels agermanats,/ Joanot Colom, vells antepassats,/ defensors heroics/ de tradicions, /que en sang ofegaren/ Àustries i Borbons». La cançó, molt més llarga, parla bàsicament de la cultura catalana des del punt de vista més històric, des del punt de vista d'un illenc que es mira en Catalunya.

Biel Majoral es va posar en contacte amb aquest diari per tal d'expressar la seva sorpresa per la notícia d'aquest diumenge, en què ell sortia com un dels integrants de la gala inaugural. De fet, la seva estupefacció va ser més majúscula en saber que ahir mateix el seu nom apareixia encara a la pàgina oficial de presentació del programa de la fira literària més important del món. Al costat del seu nom, n'hi apareixen d'altres d'illencs, com són Maria del Mar Bonet, Agustí Fernàndez i Pep Tosar. Atès l'exemple de Majoral sembla possible que es produeixin més baixes en aquests pròxims mesos.

L'any passat, en motiu del 75è aniversari de la proclamació de la segona República espanyola, Biel Majoral, acompanyat de Delfí Mulet, Antoni Artigues i Antònia Font va fer una minigira per alguns pobles de Mallorca i també de Catalunya per presentar-hi les cançons republicanes que havia escrit, durant aquest període històric, el mestre, polític i escriptor Pere Capellà, que va ser un dels defensors de la República des del punt de vista més popular i que va ser, per tant, represaliat després de la Guerra. Així, una de les figures recuperades després de setanta-cinc anys no tindrà el seu lloc a la fira de Frankfurt.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris