muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Factoria de so: deu anys fabricant música

El projecte va néixer amb la voluntat d'oferir als joves de Santa Maria un local per assajar-hi

61148

La Factoria de so ha fet deu anys i enrere queden un munt de records

«Joves, músics i peluts». La Factoria de So fa deu anys que lluita contra aquest tòpic i demostra que el projecte que van engegar des de Santa Maria el 1997 ha esdevingut un model musical de referència a Mallorca.

Primer va ser un local d'assaig. «En un moment donat, a Santa Maria van sortir molts de grups i volíem un espai», comenta Pere Soler, l'actual director de la Factoria.

L'Ajuntament els en cedí un, les cases de Son Llaüt, als afores del poble, però la recuperació, la restauració i la gestió del centre havia de ser a càrrec d'aquell grup de joves que amb prou feines superava els 20 anys. Soler creu que «un dels motius d'èxit d'aquest centre és que l'Ajuntament mai no s'hi va posar. Si hagués estat una cosa imposada per les institucions no hauria funcionat, com tantes de les coses que es preparen per als joves i que acaben fracassant».

Tenien els grups, tenien l'espai i els faltava la formació. És així com va néixer la primera escola de Factoria de So, que va durar només dos anys, però va demostrar la seva voluntat emprenedora.

Res a veure amb l'escola que tenen actualment, Factoria de Músics, que amb un conveni amb l'Aula de Músics del Liceu de Barcelona i amb el suport del Consell de Mallorca ofereix diversos cursos de música moderna i titulació oficial sense precedents a Mallorca: guitarra de rock, de jazz o de flamenc, piano, bateria, saxo, flauta, trompeta, baix, veu o percussió. Una oferta que ha captivat els joves de Santa Maria però també els més de 300 alumnes de la resta de Mallorca que s'hi desplacen setmanalment. «I més que en vindrien si les connexions amb l'estació de tren fossin més bones», comenta Soler, que també confessa que «tots els grups polítics creuen viable fer passar el bus que va a l'estació pel polígon on està la factoria; una solució que ens aniria molt bé a tots», considera.

Una nova passa que va fer la Factoria va ser habilitar un bar i una sala de concerts, en definitiva «un punt de reunió per als joves» que ha estat el bressol d'entitats i associacions de tota mena.

Més enlllà de la música, la Factoria també és coneguda pels seus dimonis, uns dels més populars a Mallorca. «Aquest grup va néixer amb la voluntat d'obrir-se a altres coses més enllà de la música i això va ser molt positiu, perquè va fer que s'hi acostàs gent que no tenia res a veure amb la música», explica Soler. Amb els dimonis va arribar també una de les cites anuals de la Factoria: Sa Roqueta Festival, que des de 2001 dóna el sus a un nou curs i demostra que de gent, de col·laboradors i de públic a la Factoria no en falten gens. Amb els dimonis també van néixer els grollers de la Factoria. Primer per acompanyar-los, encara que després s'han constituït com un grup independent que està a punt de treure la seva primera maqueta al mercat.

Aquest mes de juny la Factoria de So ha començat els actes del seu desè aniversari, que tindrà lloc oficialment el mes d'agost. L'objectiu és sempre recaptar diners per continuar fent marxar aquest projecte, que manté ferms els objectius del primer dia i amb la satisfacció que ara «allò que era una curolla, ja està fet», precisà Pere Soler.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris