algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

L'IEB edita en un CD tota l'obra per a piano creada pel mallorquí Romà Alís

Les composicions estan interpretades per l'expert en l'obra i pianista Albert Díaz

57756

Imatge d'arxiu del compositor mallorquí Romà Alís.

L'Institut d'Estudis Baleàrics ret homenatge a l'obra per a piano del compositor mallorquí Romà Alís i acaba de publicar un triple CD en què, sota el nom Romà Alís. Obra integral per a piano, es recull tota l'obra composta per a piano per aquest músic nascut l'any 1931 a Palma i mort fa poc a Madrid. El pianista Albert Díaz, que coneix profundament la feina del mallorquí, com també el coneixia a ell, és l'intèrpret de totes les peces. El primer dels CD, L'estudiant, reuneix el treball de joventut d'Alís, des d'Eisenach (suite per a piano), Op.2, la primera obra per a piano creada, amb només devuit anys, quan cursava estudis musicals al Conservatori Superior Municipal de Barcelona.

En el segon disc, El Mestre, es pot trobar obra composta des de 1963, quan Alís és nomenat catedràtic de contrapunt i fuga al Conservatori Superior de Música de Sevilla, el 1971, quan ocupa el lloc de professor de composició del Reial Conservatori de Música de Madrid. En darrer lloc, La maduresa inclou l'obra realitzada quan Alís finalitza la seva etapa com a docent i es dedica completament a la composició. Són obres que recuperen tota la seva densitat pianística dels anys seixanta, en què cercava un piano ple de so i dóna a l'intèrpret la possibilitat de gaudir d'una obra treballada i creada per al piano.

El disc, que presenta una portada realitzada especialment per a l'ocasió pel pintor Ellis Jacobson, ha estat editat per l'IEB a través de la discogràfica mallorquina Ona Digital. Aquest és un projecte del qual Diari de Balears ja n'avançà algunes dades. Hi han treballat, durant més d'un any, Antoni Planas, cap de projecció exterior de l'organisme, i el pianista i executant Albert Díaz. De fet, no es tracta d'un homenatge a Alís amb motiu de la mort de Romà Alís, sinó que el mateix compositor va col·laborar estretament amb el pianista per preparar els temes fins poc abans del seu traspàs, el 29 d'octubre passat. En un primer moment era un projecte en el qual prenia part el mateix compositor, era continuació del disc que va presentar l'any 2000 el mateix IEB i que sota el títol Obra per a piano reunia obres seves de fins aleshores. Després del traspàs, tant l'IEB com el mateix Albert Díaz veieren la necessitat, en primer lloc, d'editar dos discs: un primer que seria la reedició de l'anterior i un segon que faria palesa la darrera etapa del creador, a partir de l'any 2000, amb molta de producció per a piano, més o menys unes trenta-cinc peces, com va explicar l'intèrpret, que seran acompanyades d'un llibre explicatiu. De tota manera, el volum de l'obra ha fet que, finalment, fossin tres els cedés que s'han editat. Díaz, professor titular del Conservatori Superior de les Balears, ha fet la tesi sobre l'obra d'Alís i no dubta a comentar que «a partir de l'any 2000, hi ha un bot en la seva obra, el piano sona molt més ple».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris