nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

Nous aires per al 'Diccionari Català Valencià Balear' d'Alcover Moll

L'obra és un dels més grans reculls lexicogràfics de la Romània

El Diccionari Català Valencià Balear, conegut més popularment com l'Alcover Moll, disposa des d'ara amb una nova edició que ha comptat amb la col·laboració de la Direcció General de Política lingüística del Govern balear. La vasta obra, composta per 10 volums, representa el més gran inventari lexicogràfic i etimològic de la llengua catalana en totes les seves formes i variants.Mossèn Antoni Maria Alcover va començar en aquest diccionari devers el 1900. Després de la recopilació de rondalles i caçons mallorquines, s'adonà de la insuficiència que representaven els diccionaris actuals en llengua catalana i féu una crida per obtenir col·laboradors i recopilar tots els parlars del català. El 1924, amb la col·laboració de Francesc de Borja Moll, inicià la redacció del diccionari.

El primer volum sortí entre 1926 i 1932. El segon, el 1935, un any abans de la Guerra Civil espanyola. No va ser fins al 1949 que Borja Moll continuà les tasques de redacció del diccionari. Els vuit volums restants s'editaren entre 1950 i el 1962.

Segons Francesc Moll, president de l'Editorial Moll i fill de Francesc de Borja Moll i hereu de l'obra constatà que «la reedició d'aquest diccionari representava un esforç i una inversió molt gran per a l'editorial» i agraí la col·laboració del govern que l'ha fet possible.La nova col·lecció incorpora la novetat que el diccionari pren el nom d'Alcover Moll, tal com se'l coneix popularment ja que fins ara només se li atorgava l'autoria a Antoni Maria Alcover. «El meu pare era una persona molt modesta i no volgué mai que s'hi posàs el seu nom», explicà Moll.

D'aquesta edició (que incorpora també l'escut del Govern balear) se n'han fet 4.900 exemplars. El seu preu de venda al públic puja fins als 700 euros pels 10 volums. La Direcció General de Política Lingüística hi ha fet una inversió de 144.000 euros i ha fet una reserva de 400 exemplars que repartirà entre tots els col·legis públics i biblioteques públiques de les Illes. Miquel Melià aprofità també per presentar les obres completes de Francesc de Borja Moll.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris