algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Els westerns i la Mallorca «esvaïda», a revisió al llibre «El somni de l'Oest»

Gabriel Genovart és l'autor del volum, publicat per Temps Moderns

El catedràtic de filosofía i expert en cinema Gabriel Genovart (Artà 1944) recupera en el seu segon volum, El somni de l'oest, el record de «la Mallorca esvaïda i passada» per establir els paral·lelismes que té en la seva opinió amb les «terres verges de l'oest».

Westerns com ara Que verda era la meva vall!, Horitzonts llunyans i Terres llunyanes serveixen a Genovart per estudiar aspectes diversos del gènere, però també per mirar enrere i situar el lector en els principis del cinema a Mallorca, quan les projeccions s'oferien als pobles els diumenges al capvespre. «He concebut el llibre com un retorn a les terres mítiques del record que inclouen naturalment la imatge de la Mallorca que jo vaig conèixer», puntualitzà Genovart, qui aprofità també per reivindicar la reobertura d'antics cinemes de poble com ara l'Ideal de Sant Llorenç o l'Oasis d'Artà.

Malgrat que El somni de l'Oest pren un sentit de text homogeni, el llibre és en realitat un recull dels articles que l'autor va publicar al llarg del 2003 a la revista Temps moderns amb motiu de la commemoració del centenari del western, ja que va ser el 1903 quan es va estrenar la primera pel·lícula de l'Oest, Assalt i robatori al tren, d'Edwin S. Porter.

L'escriptor Antoni Figuera signa el pròleg d'El somni de l'oest, davant el qual en la seva opinió «hom experimenta la saludable sensació de trobar-se no únicament davant un llibre entranyable i sàviament escrit, sinó davant una bellíssima balada que escoltaríem, cap al tard, a la vora d'un confortable i agombolador foc de campament, o còmodament instal·lats davall un porxo en no menys relaxants i acollidors balancins». Figuera assenyala també la «selecta panoràmica i el bellíssim travelling» que traça l'autor sobre el western, en què destaca especialment la «passió narrativa i el sentiment tel·lúric del paisatge» que imprimerix Genovart al seu somni de l'oest.

La nota curiosa del volum la imprimeix el capítol que porta per títol San Antonio... sota el cel estrellat de Texas, on l'autor troba el punt de connexió entre el seu poble natal (Artà) i la ciutat de San Antonio, que va ser fundada el 1691 per Damià Massanet, un frare franciscà artanenc.

El somni de l'Oest, publicat a la col·lecció Temps Moderns, es presentarà dia 27 a la sala Augusta de Palma a les 20.00 hores; després s'hi projectarà el film L'home que matà Liberty Balance de John Ford. Dia 28 Genovart donarà a conèixer l'obra al Teatre d'Artà també a les 20.00 i serà l'escriptor Miquel Mestre qui el presentarà. Després es projectarà el film d'Anthony Mann Terres llunyanes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris