nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

El Grup de les Fortificacions vol que el Consell restauri les torres d'Escorca

La institució insular redacta ara un pla per començar-ne la conservació i la millora

98334

La torre de defensa de la Calobra.

El Grup per l'Estudi de les Fortificacions (Gefb) demana al departament de patrimoni del Consell de Mallorca que posi en marxa el pla de torres per començar a restaurar i consolidar les torres de defensa de l'Illa que estan més malmeses. És dóna la circumstància que les fortificacions que es troben en pitjor estat de conservació són tres de les quatre que hi ha al terme municipal d'Escorca, la qual cosa suposa una despesa molt important per a aquest ajuntament, que disposa de pocs recursos econòmics. En aquest sentit, el president del Grup per l'Estudi de les Fortificacions, Àngel Aparicio, assenyalà que «Escorca és un ajuntament pobre i allà es necessita la impliació del Consell de Mallorca per dur a terme aquesta tasca de rehabilitació». Segons Aparicio, l'estat de conservació de les torres de Bàlitx, la Calobra i la torre del Forat és tan delicat que qualsevol dia poden caure a terra. «La llei assenyala que si la propietat no actua, les institucions poden fer-ho d'ofici», concretà Àngel Aparicio.

Ja fa uns anys que el Grup per l'Estudi de les Fortificacions lliurà un estudi alertant dels riscos de l'estat de runa de les torres del municipi i proposà un seguit de mesures de millora.

Aparacio entén que la realització dels treballs de rehabilitació i consolidació és factible perquè disposen d'una bona esplanada a Lluc on es podia deixar el material d'obra. També exposa que un equip disciplinari podria en carregar-se de tota l'execució.

Altres necessitats
Una altra de les torres que necessita ser rehabilitada és la d'Illetes. Recentment, s'ha recuperat la fortalesa de Porto Petro, però la seva consolidació ha aixecat un seguit de crítiques. En aquest sentit, el Grup per l'Estudi de les Fortificacions presentà un escrit que indicava tots els punts en què es mostrava disconforme amb la millora duita a terme. Una altra de les torres pendent de rehabilitar és la de Son Oms, que té una planta esfondrada i des del passat de febrer les obres estan aturades pendents d'iniciar-se.

Fonts de la Conselleria de Cultura del Consell de Mallorca asseguraren aquesta setmana que el Pla de torres de la institució està en fase de redacció, però la seva elaboració final dependrà del nou equip de govern que surti després de les negociacions que ara es duen a terme.

La primera queixa del Grup per l'Estudi de les Fortificacions pel mal estat de les torres és de l'any 1994 i des de llavors -segons Aparicio- s'han realitzat molt poques actuacions per aturar-ne la degradació constant.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris