nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 17°
14°

La casa de Robert Graves a Deià obrirà les seves portes al públic el mes de juny

Ca n'Alluny ha estat rehabilitat per convertir-se en una casa museu oberta als visitants

La casa on visqué el literat anglès Robert Graves obrirà les portes, després de la seva restauració i reconversió en casa museu, el mes de juny, coincidint amb les festes de Sant Joan de Deià. Així ho va manifestar el primogènit de la família, Guillem Graves, que ha supervisat des del principi les obres de condicionament del lloc on residí gran part de la seva vida Robert Graves.

«La nostra intenció és recuperar el jardí i la casa -tant la façana com l'interior- tal com estaven als anys 30», moment en què Graves adquirí el terreny (1930), on el constructor del poble, Pep Salas, aixecaria el petit habitatge, acabat l'any 1932.

Perquè es mantengui la fesomia de l'espai original, les obres s'han centrat, a la casa, en la restauració de la teulada, la reposició dels desguassos, l'habilitació d'excusats per als visitants, la reconversió del pis de dalt en una sala d'exposició i canvis puntuals en les rajoles de la planta baixa. «Hem substituït les rajoles rompudes de baix per les originals que hem llevat del pis de dalt, on situarem una petita sala d'exposicions», explicà Graves.

Pel que fa al jardí, la feina és «tornar a fer els caminets de pedra per poder-hi passejar i tornar a sembrar les fruites, hortalisses i flors que hi havia originàriament». «Tenc un plànol del jardí de l'any 1937 que va fer un veí del pare, que intuesc que era topògraf», de manera que «la fonteta i l'empedrat que la voreja, per exemple, es mantindran intactes», puntualitzà el primogènit de Graves, expressant-se en un perfecte mallorquí.

També els mobles originals de la llar són restaurats, sobretot netejats a Sóller, per poder-los tornar al lloc que ocupaven a la casa.

Així, els futurs visitants del «museu» veuran a baix l'entrada de la casa, la saleta menjador, la cuina i el despatx on el literat escrigué obres tan cèlebres com Jo, Claudi, Els mites grecs i La deessa blanca.

Una de les curiositats que s'exposaran serà la impremta que Robert Graves va comprar durant la seva primera estada a Deià, quan compartia la seva vida amb la poetessa americana Laura Riding. Ambdós fundaren una petita editorial al poble que anomenaren Seizen Press, amb la qual publicaren «uns set títols». A més de dedicar-se «al món editorial», els dos escriptors publicaren conjuntament alguns volums, entre els quals destaca Pamflet contra les antologies, «una mena de manifest en què el meu pare i Riding es posicionaren contra els volums antològics».

Impremta
Més tard, en començar la Guerra Civil, Graves fugí de Mallorca i en tornar al petit poble de la serra de Tramuntana, ara amb qui fou la mare dels seus quatre fills, Beryl Pritchard, l'escriptor vengué la màquina d'impremta. Anys més tard, el Govern balear adquirí aquest bé en propietat i l'ha cedit per vint anys a ca n'Alluny.

La planta superior de l'habitatge acollirà una sala d'exposicions on els visitants podran observar alguns dels documents manuscrits de l'escriptor, a més d'objectes personals i llibres. «El meu pare sempre va escriure a mà, amb tinta xinesa i ploma, perquè assegurava que el moviment necessari per mullar la ploma l'ajudava a descansar», comentà el gran dels germans Graves. A causa d'aquest fet, sempre tingué un secretari que li passà els texts a màquina.

«A Mallorca quedaran exposats els documents més personals, entre els quals es troben coses superinteressants, com per exemple els pocs manuscrits que tenia mon pare en castellà», avançà Graves, després d'assenyalar que la seva mare va llegar la majoria dels papers de feina del literat al centre d'estudis Saint John's College Robert Graves Trust d'Oxford.

Abans de començar, els visitants passaran primer a l'antic garatge de la casa, ara rehabilitat completament, per veure una projecció de devers deu minuts de durada que «una productora mallorquina seriosa» ha preparat sobre la vida i l'obra de Robert Graves.

Finalment, cal dir que l'Ajuntament de Deià s'ha sumat als esforços de la Fundació Robert Graves, del Govern balear i del Consell de Mallorca finançant la construcció d'una petita passarel·la que unirà el centre del municipi amb la casa del literat. Aquest passeig transcorre paral·lel a la carretera amb l'objectiu de facilitar als visitants l'arribada a ca n'Alluny.

«Quedarà una cosa molt correcta, fidel al que hi havia als anys en què mon pare visqué a Deià», assegurà Guillem Graves, abans d'esmentar que el terreny on es troba ca n'Alluny es complementa amb un oliverar d'uns 7.000 metres cuadrats (una quarterada). Està situat just davant de l'immoble i Robert Graves el comprà poc després d'adquirir el terreny on edificaria casa seva amb l'única finalitat que «no li fessin cases a davant».

Per acabar, Guillem Graves posà de manifest que tota la família està «molt il·lusionada» amb el nou projecte, que «quedarà com una fita que recordarà la figura de Graves a l'illa de Mallorca».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris