cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
22°

Maria del Mar Bonet inaugura la Setmana del Llibre en Català

«La iniciació a la lectura és una tasca que correspon de forma bàsica als pares»


Fou un pregó històric el d'ahir, en ser la cantautora mallorquina Maria del Mar Bonet la primera dona a fer-ho de la Setmana del Llibre en Català durant la inauguració d'una fira que compleix la seva dessetena edició.

Bonet es mostrà «orgullosa» d'haver estat escollida com la primera dona que realitza el pregó, i pregà que no fos «la darrera». L'artista mallorquina centrà el seu parlament, que va dedicar al seu pare Joan Bonet i Gelabert, i que titulà com «El vici de llegir», en els seus inicis de nina a la literatura catalana «en uns temps polítics on només a l'entorn familiar era possible el foment i la iniciació als llibres en català», agraint a son pare i a «l'avi Ramon» la inculcació de «l'amor a la nostra literatura», en especial la poesia, el seu gènere predilecte. La pregonera també recordà amb nostàlgia quan de jove visitava les llibreries de Palma en la recerca del llibre desitjat, molts d'elles encara actives i presents en aquesta mostra. Per acabar, Bonet «pregà» perquè «cada vegada hi hagi més i millors escriptors que donin gràcia i esperança» a la llengua catalana.

Més polítics i reivindicatius foren els parlaments dels representants institucionals convidats a la inauguració de la Setmana del Llibre en Català. Així, el conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, assegurà que «l'ensenyament del català està garantit» a l'Arxipèlag malgrat els «arguments demagògics» que posen en dubte el suport del Govern al foment de la llengua catalana. «La llengua no ha de ser un element de conflicte», assenyalà Fiol durant la seva intervenció en l'acte d'inauguració de la fira, que romandrà oberta al públic fins el proper dia 26.

El conseller va fer aquestes reflexions després que el director de Cultura del Consell, Guillem Ginard, lamentàs que el català s'hagi convertit en «objecte de debat polític» dins el marc de les controvèrsies sobre les reformes estatutàries. «No podem caure en les mateixes errades d'altres comunitats autònomes», digué Ginard, que considerà necessari reafirmar «la unitat de la llengua catalana», una «realitat científica» tan certa com fals és que el castellà visqui una persecució a Catalunya i Balears. Marian Colom, presidenta del Gremi de Llibreters, destacà que la fira d'enguany «sigui la més gran, de quantes s'han celebrades en 17 anys, amb gairebé 30.000 volums de 150 editorials exhibides».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris