nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

La National Gallery prepara una retrospectiva britànica de Cézanne

Tot i que no viatjà mai a Gran Bretanya, allà hi ha molta obra seva

La National Gallery de Londres prepara una exposició dedicada a l'obra que es conserva en col·leccions i en museus britànics de Paul Cézanne, gran precursor de l'art del segle XX, amb motiu del centenari de la seva mort.

Encara que Cézanne (1839-1906) no travessà mai el canal de la Mànega, la Gran Bretanya té una de les col·leccions més importants d'obres seves, tant en nombre, ja que comprèn devers 90 peces, com en qualitat.

Aquest fet es deu a la intuïció dels qui descobriren molt aviat el seu talent, com el famós economista John Maynard Keynes o Roger Fry, un crític també prou reputat.

L'exposició programada per la National Gallery, que estarà oberta al públic del 4 d'octubre al 7 de gener de l'any que ve, inclourà prop d'una cinquantena d'obres procedents de diferents museus i col·leccions del Regne Unit, inclosa una de la famosa sèrie dedicada a les banyistes -Les grandes baigneuses-, en la qual treballava en el moment de la seva mort.

Des dels anys 70 fins al final de la seva vida, inspirat pel seu amor pel Renaixement i pels estudis que realitzà al Museu del Louvre sobre Tiziano, Giorgione i altres mestres, explorà el tema de les banyistes nues en prop de 200 treballs, que al seu torn serviren d'inspiració a Matisse i a Picasso.

En la mostra, també s'hi podran contemplar algunes de les seves pintures mortes i paisatges de les rodalies d'Aix-en-Provence, el seu poble natal; com també dels voltants de la muntanya Sainte-Victoire. Totes aquestes pintures influïren directament tant en el cubisme com en l'art abstracte.

Cézanne sintetitza la problemàtica creadora de tot el final del segle XIX: la relació entre la realitat exterior i l'obra d'art. Per la seva autenticitat i visió personal dels temes, la seva aportació representa una de les darreres pàgines del naturalisme.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris