nubes rotas
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
23°

Els bous de Costitx i la cimera del rei En Jaume, tresors illencs dipositats a Madrid

En nombroses ocasions els parlamentaris del PSM han reclamat el retorn de les peces

96040

Un dels bous de Costitx.

M. FERRER. Palma.
El retorn a Sant Cugat dels papers de Salamanca, lligalls que pertanyien a la Generalitat de Catalunya a la Segona República espanyola, ha suposat que el Ministeri de Cultura que presideix Carmen Calvo hagi respost positivament a les demandes dels catalans de recuperació de documents històrics. A més, el mateix dia que els documents sortien de Salamanca, Cultura va anunciar que la Dama d'Elx viatjaria de Madrid per a una exposició temporal a la ciutat alacantina.

Cal recordar que els bous de Costitx i la cimera reial i altres objectes històrics procedents de la Festa de la Conquesta o de l'Estendard són, en l'actualitat, a Madrid. Els representants del PSM al Consell i també al Parlament han demanat, en reiterades ocasions, que els polítics amb responsabilitats sobre el tema facin passes per tal de recuperar aquestes peces i, per tant, que en puguin gaudir els illencs.

Ara que el ple del Consell de 23 de gener de 2006 va aprovar incoar l'expedient de declaració de la festa de l'Estendard com a Bé Immaterial d'Interès Cultural, tindria més sentit que mai reclamar les armes mítiques de Jaume I que l'any 1831, durant la Dècada Ominosa, Ferran VII va voler dipositar a la Reial Armeria de Madrid. De fet, la cimera que hi ha a l'Ajuntament de Palma, al costat del retrat del rei En Jaume és una còpia donada per la Reial Armeria de Madrid.

Sobre els bous de Costitx, el PSM recorda que el mes d'abril de l'any passat el ple del Consell aprovà per unanimitat una moció per negociar amb el Museu Arqueològic Nacional el dipòsit permanent dels Bous al Museu de Mallorca, «però -segons Alorda- no hem tingut cap informació que permeti creure que s'està treballant en aquesta línia». De fet, el parlamentari ha adreçat una pregunta a Dolça Mulet per tal que la consellera expliqui si s'ha constituït la comissió d'experts que es va comprometre a crear per tractar el retorn dels bous de Costitx.

La parlamentària del PSM Joana Lluïsa Mascaró ha demanat, també en algunes ocasions, quines han estat les gestions efectuades per la Conselleria de Cultura per aconseguir el retorn dels Bous (que varen venir a una exposició temporal del 1994) perquè és el Govern balear el que té les competències en la gestió del Museu de Mallorca.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris