cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

Èxit de les galeries de Mallorca a Arco, que va ser inaugurada pels reis

El Govern ofereix un còctel en suport als illencs i els galeristes inicien les primeres vendes

62304

Els reis durant la inauguració de la fira d'art.

M. DÍAZ. Madrid.
Joan Carles I i Sofia inauguraren ahir la Fira Internacional d'Art Contemporani de Madrid (Arco) i, durant el recorregut. visitaren dues de les set galeries mallorquines que hi han acudit, Pelaires i Joan Guaita Art. Les autoritats de les Balears, encapçalades pel seu president, Jaume Matas, també passaren tot el matí al recinte firal. Allà i un cop acabada la visita dels reis, oferiren un còctel, un acte social i de suport al sector de l'art de les Illes i al qual, a més de la colònia balear resident a la capital de l'Estat, assistiren col·leccionistes, artistes, representants de la fira i el seu patronat i d'altres comunitats. D'altra banda, els punts vermells que signifiquen «venda» es començaven a deixar veure a les galeries de l'Arxipèlag.

A més de Matas, hi eren Francesc Fiol, conseller de Cultura del Govern; Catalina Cirer, batlessa de Palma; i Francesca Bennàssar, tinenta de batlessa i regidora de Turisme. En representació de Dolça Mulet, consellera insular de Cultura, viatjaren a la mostra Joan Artigues, cap de programes del CIM; i Gemma Pascual, directora de la Casa Museu Llorenç Villalonga. Conscients del suport inigualable que significa per a la creació balear que els reis -seguits per un núvol de fotògrafs en un itinerari marcat prèviament-, visitin els nostres estands, les autoritats els reberen en ambdues galeries, on ells saludaren els mallorquins que havien anat a veure'ls de prop i s'interessaren per les peces exposades.

«El fet que els reis visitin les nostres galeries és una demostració del pes que té l'art de les Illes», assenyalà Jaume Matas. Sabent que l'edició de 2006 tanca una etapa de 25 anys per a Arco, i que l'any vinent hi haurà canvis, tant Matas com Fiol esperen que aquests no perjudiquin la ja consolidada presència balear a la mostra, a la qual s'accedeix per selecció d'un comitè.

«És positiu que la fira adquireixi més presència internacional, perquè és l'única possibilitat de supervivència: Arco és un trampolí i nosaltres tenim els fonaments perquè el resultat sigui bo per a la tasca dels nostres artistes i galeristes. Sabem que ells ja es preparen per a la nova etapa i la nostra obligació és ajudar-los-hi», comentà el president. Per la seva banda, Fiol assenyalà que «sabem que el criteri per venir a Arco és selectiu i rigorós». Per tant, manifestà la intenció d'utilitzar totes les «vies diplomàtiques possibles», en el cas que fossin necessàries el 2007, perquè l'Executiu «sap que aquest és un sector molt important de difusió i de comercialització».

Les Balears són una de les comunitats amb més presència en aquest esdeveniment. Així, «a pesar de no ser cap expert», Matas es feia ressó del comentari general d'aquests dies, en el sentit que el mercat de l'art viu un bon moment, «encara que sigui conjuntural». Per tot plegat, considerà que «l'èxit de vendes» dels mallorquins en les primeres jornades «no és una mala notícia».

De moment, la Conselleria de Cultura ha comprat, per interès exprés de Matas, un tríptic de gran format del jove Santiago Picatoste que s'exposa a la galeria Xavier Fiol. El president conegué ahir personalment l'artista mentre el fotògraf Xisco Bonnín, un debutant a Arco, immortalitzava el moment per incloure'l en un treball que presentarà més endavant, a fi de «donar una visió diferent de la fira». Fiol també vengué una pintura de Joan Soler a la Fundació Coca Cola.

A l'estand d'Horrach Moyà s'hi venien peces de Mayet, Girbent, Congost i diverses de Susy Gómez -aquesta darrera també és present en diverses galeries amb les seves fotos; i a Pelaires, de Guillem Nadal o Sirvent. Joan Costa, de Maior, tancà acords amb l'Ajuntament de Pamplona, que li ha demanat una exposició. El Consistori està interessat en una de les versions pictòriques de Mariano Mayol sobre Palma, que exposa Altair, i en una escultura que exhibeix Guaita d'Oppenheim. Són només algunes de les dades, preses hores abans d'escriure aquesta crònica, sobre l'activitat dels mallorquines en una cita d'allò més competiviva.

D'altra banda, en diversos estands estatals, europeus i en un de novaiorquès s'hi oferien quadres de Miquel Barceló de gran format, datats entre mitjan anys 90 i primers del 2000, amb preus que anaven de 450.000 a un milió d'euros.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris