nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

La fira Arco de Madrid presenta l'obra de set galeristes de Mallorca

Gómez-Baeza deixa la direcció després de 20 anys i prepara un projecte per a Palma

89700

Foto de família d'alguns dels galeristes i artistes mallorquins que han acudit a Arco.

J.T.

M.DÍAZ. Madrid.
Els set galeristes de Mallorca presents a Arco 2006, la fira internacional d'art contemporani de Madrid que avui inauguren els reis, no es mostraven ahir preocupats davant dels previsibles canvis que s'acosten a partir de la pròxima edició, quan Lourdes Fernández rellevi Rosina Gómez-Baeza a la direcció de l'esdeveniment, que en aquesta edició compleix 25 anys amb Àustria com a país convidat.

De l'Illa han viatjat els galeristes Ferran Cano, Pep Pinya, Joan Guaita, Jerónima Martínez, de Maior; Xavier Fiol; Bernat Rabassa, d'Altair; Joan Antoni Horrach, d'Horrach Moyà, amb una àmplia llista d'artistes emergents i consagrats, noves incorporacions i els seus clàssics en aquest tipus d'esdeveniments. La pintura és el suport que més abunda en la proposta mallorquina, una de les més nombroses per comunitats.

L'augment de galeries estrangeres a la recerca d'una major internacionalització, fet que aniria en detriment de la presència d'espanyoles, assumpte que cada any causa polèmica en una fira de selecció com aquesta, podria ser un dels pròxims canvis. Tanmateix no és una cosa que ahir tragués la son als nostres galeristes en la primera jornada de vendes, dedicada a professionals i col·leccionistes, perquè, una vegada aquí, «qualsevol fira d'art és, abans que res, comercial», com recordava Ferran Cano, encara que Arco s'hagi convertit també en un fenomen social que atreu milers de visitants al parc firal Joan Carles I.

Idees noves
«A nivell mundial no hi ha idees noves per a les fires, han de purificar-se entre elles, personalitzar-se, sofisticar-se i vendre, perquè les despeses són tremendes», deia Guaita. «És difícil dir que hi ha canvis essencials perquè les fires van canviant segons ho fa el mercat», assenyalava Cano. «És important que estigui ben gestionada».

«Arco ha anat creixent en presència internacional i ha de continuar treballant en aquesta continuïtat», apuntava Joan Antoni Horrach. Pep Pinya destacava la necessitat de «més galeristes i col·leccionistes estrangers de qualitat perquè, al final, el que conforma una gran fira són les galeries i els col·leccionistes», i Jerónima Martínez, de Maior, insistia en la «importància d'aquest esperit d'internacionalitat» perquè «donant-nos a conèixer donam a conèixer els nostres artistes».

El lament per la falta de col·leccionisme a Espanya és un altre dels temes clau en una cita com Arco juntament amb la presència d'art espanyol a l'estranger. Gómez-Baeza va citar ahir un informe del Banc d'Espanya «que afirma que l'art és ja el tercer objecte d'inversió preferit pels espanyols», però els nostres galeristes asseguren que «el col·leccionisme aquí encara és molt incipient i a la fira sempre hi ha un cert triomfalisme des del punt de vista comercial», deia Cano. «Encara hem de caminar, molt, en aquest sentit», apuntava Pinya. Quant al segon tema, recordava que «tots els governs» s'han oblidat de promocionar-lo.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris