algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Alzamora ha guanyat el premi Fundació Enciclopèdia Catalana 2005

«La novel·la és una història fàustica de pactes amb el dimoni i de sexe»

L'escriptor mallorquí Sabastià Alzamora (Llucmajor 1972) ha guanyat el premi de narrativa 2005 que concedeix anualment la Fundació Enciclopèdia Catalana amb l'esborrany de la novel·la titulada provisionalment Faust.

El premi té una dotació de 12.000 euros, que serveixen al guanyador per «estimular-lo» a acabar el projecte de narrativa presentat a la Fundació Enciclopèdia Catalana, que editarà llavors el volum amb Proa Edicions.

«Li he posat Faust a la novel·la perquè és una història fàustica de pactes amb el dimoni i de sexe», va aclarir Alzamora.

Faust és una narració que transcorre en una sola nit a la ciutat de Barcelona en un temps indefinit. El protagonista és un escriptor que no aconsegueix tirar endavant la història que escriu i en aquesta nit «ha d'assistir a un ritual catòlic religiós però de caire pagà a casa del seu editor», avançà.

Així, aquest tipus de rituals, en realitat bacanals, són una de les conseqüències que s'hagi produït «una guerra civil a nivell mundial» i la gent hagi triat «refugiar-se de nou en la religió, en la qual s'han recuperat ritus i corrents de pensament abans rebutjats pel corrent oficial», explicà l'escriptor.

Alzamora, que va confessar «sentir-se identificat amb el seu personatge protagonista», va destacar que el relat avança amb dues històries que es van alternant: una d'elles és la que gira entorn del protagonista de la ficció, i l'altra és la que fa referència al personatge sobre el qual escriu l'escriptor. Alzamora comentà que aquest darrer personatge «està inspirat en Pere de Son Gall, que és un home de Llucmajor que va construir el precedent de l'helicòpter».

Pel que fa al llenguatge, l'autor de L'extinció va comentar que ha tractat «que sigui coherent» basant-se en «l'exigència d'estil i a donar plaer al lector». A més també ha utilitzat «diferents registres en funció de la necessitat» de cada un dels personatges de la narració.

Alzamora va definir Faust com un relat històric molt satíric en què apareixen alguns elements de terror, ja que segons aclarí «al darrere de la narració s'hi amaga una història de pactes amb el diable».

Sebastià Alzamora és ja un escriptor veterà, així ho avalen reconeixements com el Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de Narrativa per Sara i Jeremies o el premi Josep Pla de prosa en Català per la novel·la La pell i la princesa. Alzamora també guanyà el Premi Salvador Espriu per a poetes joves amb Rafe i el Premi Jocs Florals de Barcelona amb Benestar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris