cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
16°

Objectiu: fer la volta al món en 80 hores

El multimilionari nord-americà Steve Fossett inicià ahir el seu intent de volar gairebé 43.000 km sense escales amb un avió experimental des del Centre Espacial Kennedy, a la Florida.

Fossett, de 61 anys, ha calculat que la travessia, que si es completa marcarà un nou rècord de distància recorreguda en l'aire sense aturades, suposarà devers 80 hores de navegació.

L'equip de Fosset ha dissenyat un pla de viatge per sobre de l'oceà Atlàntic, per sobrevolar després l'Àfrica, la península Aràbiga, l'Índia, la Xina, el Japó, l'oceà Pacífic, Mèxic, els Estats Units i l'Atlàntic una altra vegada. Al final, l'aparell aterrarà a l'aeroport internacional de Kent, als afores de Londres. Fossett ha de pujar amb el seu ultralleuger Virgin Atlantic GlobalFlyer a més de 13.000 metres per aprofitar els corrents d'aire d'alta velocitat, que van d'oest a est de l'hemosferi nord.

L'aparell, d'un sol motori i amb una ala flexible de gairebé 35 metres, pesa onze tones una vegada carregat de combustible.

El rècord actual de distància de vol completada sense escales el marcà l'any 1999 l'aeroplà Voyager, tripulat per Dick Rutan i per Jeanna Yeager, que superà els quaranta mil quilòmetres.

Durant els tres dies i mig de l'aventura, Fossett descansarà amb una becadeta de cinc minuts cada migdia i s'alimentarà amb batuts replens de nutrients. L'avió té un paracaigudes, una balsa pneumàtica i una boia de senyal via satèl·lit d'emergència.

EGlobal Flyer s'enlairà ahir des de cap Canaveral, on aprofità la mateixa pista emprada pels transbordadors espacials de la NASA. Per suposat, n'hagué de pagar el lloguer preceptiu. En principi, tenia previst començar la seva aventura dimarts, però una fuita de combustible obligà a ajornar 24 hores l'enlairament. A més, era necessari que la temperatura ambient fos de 12 graus centígrads o inferior i tot perquè que el motor acumulàs la potència necessària.

L'any passat, aquest multimilionari aconseguí completar la primera volta al món sense escales.

Un avió espectacular
EVirgin Atlantic GlobalFlyer és un prototip espectacular que fa 35 metres de llarg d'ala a ala -com un edifici d'11 pisos- i que només pesa 1.500 kg sense combustible -amb benzina, el seu pes es multiplica per sis. És de fibra de carbó epoxy i de grafit i pot arribar a una velocitat de creuer de 630 km/h. L'espai per al pilot es redueix a una cabina de 2 metres, on Fosset ocuparà un seient de fibra de carboni reclinable.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris