cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
20°

Mor Aurelio Torrente, exdirector de la Fundació Pilar i Joan Miró

Personalitats de les Illes destaquen la «professionalitat» de la seva tasca

R.C./EFE.Palma.
Aurelio Torrente Larrosa, que fou director de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca en el període comprès entre 1997 i 2002, va morir ahir a Madrid als 66 anys després d'una llarga malaltia. A través d'un comunicat, la Fundació Miró va donar a conèixer públicament la notícia de la mort de Torrente, alhora que expressava el seu condol a la família.

Nascut a Osca el 1939, Aurelio Torrente, llicenciat en dret per la Universitat Complutense de Madrid i en història de l'art per la Universitat de Roma, era nomenat el 1997 director de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca. Joan Fageda, exbatle de Palma, recordava ahir que el seu contacte amb Torrente es produïa per la partida de Pablo Rico de la Fundació, «a través de la consellera de Patrimoni Nacional, María Carmen Iglesias», la mateixa que el va tenir informat sobre l'estat de salut de Torrente fins al final. Fageda, que lloà la «preparació i la professionalitat» de Torrente, va voler destacar «la tasca que va fer al capdavant de l'entitat, al costat de Carme Feliu». Tot i les discrepàncies dels darrers anys, «sempre tinguérem una bona sintonia», afirmà Fageda, que incidí en la «preparació i les qualitats en les relacions humanes» de l'exdirector de la Fundació.

S'ha de recordar que el 2002, Aurelio Torrente abandonà el càrrec de la direcció de l'entitat després que es filtràs la notícia que l'Ajuntament de Palma, llavors governat per Joan Fageda, no pensava renovar el seu contracte. Aquesta decisió fou un dels arguments que utilitzà la família Miró -ahir fora de l'Illa- per retirar del museu 17 obres del seu patrimoni, la major part del qual va ser tornada posteriorment, acompanyada d'altres peces. Carme Feliu, llavors regidora de Cultura i presidenta de la Fundació, lamentava la «gran pèrdua» de Torrente, «gran professional, entès en art i admirador de l'obra de Joan Miró», apuntà. «A pesar de les discrepàncies, aquestes sempre foren polítiques, no personals», destacava. Feliu assenyalà que només es pot «reconéixer el treball i la dedicació que va tenir per a la Fundació».

A banda de la professionalitat, l'actual directora del centre, Magdalena Aguiló, va voler recordar el «tracte exquisit» i el caràcter «divertit» de l'exdirector.

El galerista Bernat Rabassa (Altair) indicava, per la seva banda, que Aurelio Torrente «era un magnífic professional, que demostrà la seva vàlua amb el programa d'exposicions que desenvolupà mentre treballà en la Fundació».

Molt afectades, les amigues personals de l'expert en art, les artistes Dolores Sampo i Lourdes Sampo, també lloaren la feina desenvolupada per Torrente, a més de recordar-lo com una persona «molt culta, preparada i amb un gran criteri».

A banda del seu treball com a gestor artístic, Aurelio Torrente va publicar una sèrie de poemaris com El procedimiento de Amón, Poemas Romanos i Querellarme de aquella tan hermosa como libre.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris