nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

Els Cavall Verd es lliuraran a Maó en homenatge al poeta Gumersind Gomila

L'AELC continua amb la política de descentralitzar els premis literaris de la crítica

M. FERRER. Palma.
Els XXIII premis Cavall Verd, que atorga anualment l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), es traslladaran enguany a Menorca per tal d'homenatjar la figura del poeta maonès Gumersind Gomila, del qual enguany se'n celebra el centenari del naixement (tot i que va néixer el 1905, ell sempre va mantenir que ho havia fet el 1906).

Seguint en la política de descentralitzar els premis (l'any passat es dugueren a terme a la Granja d'Esporles), l'AELC ha trobat oportú centrar enguany els actes a Maó els dies 17 i 18 de març. Així, divendres dia 17, tindrà lloc una taula rodona d'homenatge a Gumersind Gomila. Hi intervindran, entre d'altres, Ismael Pelegrí, estudiós menorquí de l'obra de Gomila, i Miquela Valls, de la Catalunya Nord, que parlarà de Gomila dins el marc del Noucentisme rossellonès.

Al vespre, tindrà lloc el sopar de lliurament dels premis Cavall Verd: el premi Josep Maria Llompart, de poesia, i premi Rafel Jaume, de traducció poètica. Són premis de la crítica a obres publicades el 2005.

En acabar el sopar, hi haurà un petit concert en què cantarà Maria dels Àngels Gornés, que ha musicat poesies de Gumersind Gomila.

A l'endemà, dissabte, el matí, Fina Salord guiarà un itinerari literari per Maó, amb referència a Gumersind Gomila. Sembla que tant el Consell de Menorca com l'Ajuntament de Maó han acollit satisfactòriament que la convocatòria d'enguany hagi triat Maó i l'hagi centrada en la figura de Gumersind Gomila, una oportunitat immillorable perquè millori la projecció de la figura del poeta maonès establert al Rossellonès.

Tot i que Gurmesind Gomila nasqué a Maó, va passar gran part de la seva vida a Perpinyà, on la família recalà després de la mort prematura del pare del poeta. Allà exercí de poeta, de periodista, d'articulista, de ceramista i, fins i tot, va fer teatre, ja que va ser un autèntic home de lletres.

La seva producció és bastant extensa, ja que publicà quatre llibres i molts d'articles en revistes mexicanes, franceses i de tots indrets per donar a conèixer la seva obra.

Gran part dels treballs, gairebé 150 texts, d'aquest gran oblidat de la cultura menorquina foren recollits en un treball becat per l'Institut Menorquí d'Estudis, que s'encarregà al llicenciat en filologia Ismael Pelegrí.

Aquesta mateixa setmana es faran públics, en roda de premsa, els guanyadors dels dos guardons dels Cavall Verd.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris