cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
18°

El Bisbat de Mallorca commemorarà enguany el setè centenari de la catedral

Es preveu que l'acte estrella sigui la inauguració de l'obra de Barceló per a la Seu


Després d'una breu pregària, el bisbe de Mallorca, Jesús Murgui, presentà ahir als mitjans de comunicació els actes que el Capítol de la Seu ha preparat per commemorar el setè centenari de l'inici de les obres de la catedral. La celebració tindrà com a eixos principals un simposi internacional centrat en la Seu, la publicació de diversos llibres sobre el monument i visites guiades per l'edifici gòtic. Tanmateix, si tot segueix el seu curs, l'acte estrella serà la inauguració de l'obra de Miquel Barceló per a la capella de Sant Pere, inauguració prevista per a final d'any.

Acompanyat pel president del Capítol de la Seu, Joan Darder, i pel canonge Pere Joan Llabrés, el bisbe recordà que el 6 de febrer farà 700 anys de l'efemèride. Fou Jaume II de Mallorca qui fixà mitjançant un codicil del seu testament el dia que s'havia de construir una capella on hi hagués «prou espai per a sepultures» i que «s'havia de consagrar a la Santíssima Trinitat», com afirma el text, conservat a París.

«El programa de celebracions, que duraran un any, encara que segons sembla s'allargaran fins a la festa de Pasqua de l'any vinent, continua obert», assegurà el prelat. Enguany, es preveu la publicació d'un llibre sobre els vitralls de la catedral que realitzarà Llorenç Tous, un altre de centrat en la història de la construcció del temple durant l'època del bisbe Lluís de Prades (1390-1429), un sobre la seva iconografia i dos més de realitzats per Pere Joan Llabrés sobre les imatges de la fe i el programa iconogràfic de l'obra de Miquel Barceló.

Enguany també es realitzarà, en col·laboració amb el Museu de Mallorca i amb la UIB, un simpòsium internacional que tindrà com a protagonista el magne edifici. La intenció és posar en comú i divulgar els coneixements científics sobre aquest monument, en el marc del seu context històric i artístic. Encara no se sap qui hi intervindrà, però sí quan es durà a terme: serà durant la pròxima tardor. Les visites guiades començaran el proper dia 12.

«Es preveu que a final d'enguany puguem celebrar aquest setè centenari presentant l'obra de Barceló. Durant les pròximes setmanes, tancarem el contracte amb l'artista i triarem d'entre els vuit esbossos presentats els cinc definitius, tots molt interessants», explicà Jesús Murgui. Segons el prelat, han decidit esperar fins a tenir «el finançament tancat per acabar la segona fase del projecte», la dels cinc vitralls.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris