cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

El cineasta Agustí Villaronga documenta la vida del poeta 'invisible' Miquel Bauçà

El director presenta un film rodat a Barcelona i Felanitx que s'emetrà per Canal 33

102340

El director Agustí Villaronga (a la gatzoneta), devora Carme Ponte, de l'Institut Català d'Indústries Culturals.

C.DOMÈNEC. Barcelona.
El director Agustí Villaronga va exhibir ahir al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona el documental Miquel Bauçà: poeta invisible. Es tracta d'una pel·lícula sobre l'obra i la vida de l'escriptor de Felanitx, mort fa un any. La presentació va comptar amb Francesc Escribano, director de Televisió de Catalunya; Jordi Ambròs, director del documental; Agustí Villaronga, responsable del projecte; Miquel Obiols, guionista; Carme Ponte, de l'Institut Català d'Indústries Culturals (ICIC), i Xavier Folch, director de l'Institut Ramon Llull. El guió del documental és obra de Jordi Coca i Miquel Obiols.

Barcelona i Felanitx són les dues localitzacions principals de la pel·lícula, que a través del personatge que interpreta Pep Tosar se submergeix en l'univers de Miquel Bauçà, un dels poetes més controvertits de la literatura catalana. L'actor mallorquí hi recrea un personatge doble. De vegades actua com Bauçà, mentre que en altres es troba amb personatges reals i investiga la vida del poeta. La producció inclou una sèrie d'entrevistes a persones relacionades amb el literat, com el periodista Andreu Manresa, els escriptors Bartomeu Fiol, Biel Mesquida, Antònia Vicens i Maria Antònia Oliver, i el fotògraf Pere Pons.

L'audiovisual recorre la vida de Miquel Bauçà des de la seva infantesa fins a la maduresa, i repassa les seves vivències personals al costat d'obres literàries com Obra poètica, Carrer Marsala, El vellard, Somnis i El canvi. El documental mostra els amics de l'escriptor i n'entrevista la germana, fins a oferir la perspectiva biogràfica que dóna context a la seva poesia vigorosa.

Villaronga va explicar durant la presentació que «quan vaig començar el projecte em vaig trobar amb una persona desconeguda, amb una visió negativa de la vida, però a mesura que va avançar el treball vaig anar descobrint que, en realitat, era la llavor per poder realitzar una obra lúcida, plena d'humor i, curiosament, d'esperança».

El treball és una coproducció de Televisió de Catalunya, Diagonal Televisió, Institut Català d'Indústries Culturals i l'Institut Ramon Llull. La presentació coincideix amb la cinquena temporada d'El documentadel 33.

El documental es projectarà el pròxim 9 de març al Museu d'Història de Catalunya, en el marc de les jornades organitzades arran de l'exposició Irradiacions. La literatura catalana a les Illes Balears. El segle XX. Després de la projecció de la pel·lícula es durà a terme una taula rodona sobre la figura de Miquel Bauçà amb les intervencions de Manel Guerrero i Carles Hac Mor.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris